Izaći ćemo čista obraza i ruku s rastom na svim poljima, a “lovoljubna koalicija” s devet Sanaderovih ministara na listama

Nositelj liste SDP-ove koalicije u V. izbornoj jedinici, ekonomist Zdravko Ronko (66), jedan je od najdugovječnijih SDP-ovaca. Pet puta izabran za gradonačelnika Požege, od 2006. do 2008. bio je požeško-slavonski župan, a od 2008. zastupnik u Saboru.Je li vas iznenadilo postavljanje na prvo mjesto izborne liste?

Iza vas su ministri Jakovina i Matić?

Jakovina i Matić imali su izuzetno teške i zahtjevne resore. Poljoprivreda je bila u očajnom stanju, od nedostatka strateških planova i nereda u sustavu poticaja do seljačkih prosvjeda. Da bi to razriješio, Jakovina se morao potpuno tomu predati. S druge strane, Matićevim zalaganjem ni jedno pravo hrvatskih branitelja nije umanjeno, a o pritisku kojem je bio izložen da se i ne govori. Ja sam pak godinama stalno među članstvom i građanima od zore do mraka. Uvažavajući i te činjenice, predsjednik Milanović predložio je, a Glavni odbor i utvrdio kandidacijsku listu.

Zoran Milanović političar je od formata, a politiku koju vodi i provodi apsolutno podržavam

Uveli smo red

Što SDP nudi Slavoniji?

Vlada Zorana Milanovića učinila je mnogo na saniranju lošeg stanja. U poljoprivredi je uveden red, doneseni su strateški planovi, programi ruralnog razvoja i izravnih poticaja, dodijeljeno je u dvije godine 100 tisuća hektara, a prethodnici su u 10 godina dodijelili samo 262 ha. Novih navodnjavanih površina je 12.000 ha, a do ove vlade bilo je samo 15.000 ha. Iduće razdoblje obilježit će tri milijarde eura ulaganja, veće zapošljavanje i uređenje tržišta poljoprivrednih površina.

Tko su vam glavni konkurenti i kakva će biti vaša kampanja?

Izaći ćemo čista obraza i čistih ruku sa svojim rezultatima rasta na svim poljima. Raste BDP, industrijska proizvodnja, izvoz, ulaganja, plaće, mirovine i zaposlenost. Naš glavni konkurent, “lovoljubna koalicija”, izaći će s devet Sanaderovih ministara na listama, uključujući i njegova ministra policije i šefa obavještajne službe, koji je na jedno oko žmirio dok je Sanader delao. Oni nude bolne rezove, dolinu suza, smanjenje plaća i mirovina, strah, mrak i desnicu na srcu, a ljevicu u džepu, al’ ne svom.

Slavonija je na udaru izbjeglica, u vašoj izbornoj jedinici gradi se i izbjeglički kamp. Hoće li vam to odnijeti dio glasova?

Naše ljudske i moralne vrednote ne može se pretpostaviti bilo kakvom gubitku glasova. A ksenofobični glasovi onih koji prizivaju žicu nama ne trebaju.

U Slavonskom Brodu preuređuje se prostor Ine za zimski tranzicijski centar kako bi ti ljudi na humaniji način bili pripremljeni za nastavak puta k svom cilju u zapadnoj Europi. Naše ljudske i moralne vrednote ne može se pretpostaviti bilo kakvom gubitku glasova. A ksenofobični glasovi onih koji prizivaju žicu nam ne trebaju.

Što ste učinili za Požegu?

Kao župan sam u stvarnosti bio sanator koji je Županiju ponovno osovio na noge. Ono što sam kao gradonačelnik preuzeo i ono što sam ostavio razlikuje se poput neba i zemlje. Građani znaju, pamte, ali i pate, jer grad ponovno postaje mjesto zapuštenosti i sivila. Najviše se ponosim time što sam se svakog dana ranom zorom puno prije početka radnog vremena davao svojim sugrađanima koji su bili u teškim situacijama i što nitko s mojih vrata nije otišao, a da mu se nije pomoglo.

U Požegi ste 2010. kao prvi SDP-ov gradonačelnik postavili spomen-bistu dr. Franji Tuđmanu, a zatim ste podigli i veliki pozlaćeni križ. HDZ vas je optuživao da ste ih preduhitrili sa spomenikom samo kako biste njima napakostili?

Imao sam priliku i mogućnost nakon 266 godina uspostaviti u Požegi novo groblje. Projektom je bio predviđen i križ, a jedini motiv bio je posao privesti kraju. Ponosan sam što je taj umjetnički rad potpuno ispoštovan. Što se pak tiče spomen-biste prvom hrvatskom predsjedniku, postavio sam je kao izraz zahvalnosti i sjećanja Požežana za sve što je učinio u stvaranju hrvatske države, ne i za pretvorbu i privatizaciju. Ni s kim se nisam natjecao, već je jedna velika uš, koja se u HDZ dovukla ’95., medijima odašiljala svojim jalom namočene otrovne strelice.

Milanović je političar od formata, a politiku koju vodi i provodi apsolutno podržavam.

Političar od formata   

Jeste li razgovarali o tome s Milanovićem? U posljednje vrijeme i on koketira s Tuđmanom?

Niti sam ja koketirao s Tuđmanom niti to čini premijer. Može li netko normalan uopće i zamisliti da bi Milanović, onakav kakav jest, mogao s nekim koketirati? S Milanovićem nisam razgovarao o postavljanju biste. Negdje prije samog otkrivanja Milanoviću sam to spomenuo, na što je odgovorio: “OK, to ti je prava stvar, pa Tuđman je prvi hrvatski predsjednik”.

Kakav je vaš odnos s Milanovićem?

Korektan i s određenom distancijom. On je predsjednik stranke i premijer, ja čelnik županijske organizacije i zastupnik u Saboru, granice se znaju. Milanović je političar od formata, a politiku koju vodi i provodi apsolutno podržavam.

Komentari
Prethodni članakSudjelujte u anonimnoj anketi našeg portala – Vaše mišljenje nam je važno!
Sljedeći članakPrve izbjeglice stigle su u Slavonski Brod