Hrvatska je poznata u svijetu po nogometašima koji su na posljednja dva svjetska prvenstva osvojili srebrnu i brončanu medalju, no zemlja s 3,8 milijuna stanovnika ima i sve više nogometašica koje vještinama oduševljavaju publiku. Ulaganjem u ženski nogomet formirala se i Ženska sekcija Nogometnog kluba “Sloga” Nova Gradiška koja trenutno broji 24 igračice, međutim zbog kadetskog natjecanja taj će broj rasti.

-” Dobra atmosfera, smijeh i druženje prije i nakon treninga je dobar pokazatelj koliko su cure zadovoljne. Idemo u kadetsko natjecanje na istočnu stranu, cure ulaze u službeno natjecanje a pionirke ćemo pomalo skupljati i igrati razvojne turnire, to je jedan dugotrajan proces, no sve ide po planu. Velika je razlika između muškog i ženskog nogometa, cure imaju dva ranga dok muški imaju šest. HNS i UEFA su odlučili da se ulaže u ženski nogomet, stvar je organizacije i dovoljnog ulaganja jer imamo i talenata i dovoljan broj curica. Mora se poznavati struka, senzitivne faze jer djevojčice od 12 godina i dječaci od 12 godina nisu isto, posebice na treninzima. Volim reći u šali ali je istina, dečkima ponavljam pet puta dok djevojkama kažem dva puta i ozbiljno shvate. Autoritet se stiče znanjem a ne silom, ova djeca nisu roboti, tu su različite osobnosti, ali slušaju, ozbiljne su i vidi se da su srcem i dušom u nogometu, ” – kaže trener Boris Šalinski.

Nogometni savez radi puno na razvojnim kampovima i na poboljšanju uvjeta u ženskom nogometu pa je danas u Hrvatskoj jako lako i pristupačno biti nogometašica. U Hrvatskoj je prije 15 godina bilo blizu 1000 registriranih nogometašica, a danas ih je oko 3200, podatak je sustava za registraciju COMET kojim se koriste u Hrvatskom nogometnom savezu.

Svatko treba pratiti svoje snove i ne odustajati kad je najteže, jer korak nakon toga je uspjeh, kažu djevojke. Većina djevojaka pohađa OŠ Mato Lovrak, dok su u sekciji i djevojke iz Gimnazije i OŠ “Ante Starčević” Rešetari. Mnoge su došle na preporuku brata, tate ili prijatelja, tako su zavoljele nogomet jer je aktivan i zabavan. A što se trenera tiče, u glas odgovaraju; “Najbolji je!”

-” Što se tiče koordinacije, cure puno bolje hvataju na balans pločama, u tom su uzrastu cure u prednosti što se koordinacije tiče, dečki u tom razdoblju imaju nesklad u ekstremitetima pa je loša koordinacija, no samo je potreban kvalitetan rad od škole trčanja i motoričkih stvari. Prije su djeca imala spontanu motoriku, penjali su se na drveće, skakali po jarcima bili su aktivni dok je danas mobitel preuzeo većinu slobodnog vremena. Nisu djeca otoci, čim se to osjeti trebaju zvoniti zvona na uzbunu i treba se obratiti pažnja,” – ističe Šalinski.

Komentari
Prethodni članakHMNK Nova Gradiška: pobjedom protv MNK Uspinjača – Gimka vratio se u borbu za 1. HMNL
Sljedeći članakGradski muzej Nova Gradiška poziva na otvorenje izložbe “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”