Informativno pravni centar iz Slavonskog Broda pruža besplatnu pravnu pomoć od 1998. godine. Od 2002. godine kao udruga građana, pored pružanja pravne pomoći izbjeglicama, povratnicima i interno raseljenim osobama u vezi s ostvarivanjem statusnih i imovinskih prava te aktivnostima usmjerenim na integraciju i reintegraciju, IPC proširuje usluge pružanja pravne pomoći i na druge marginalizirane i socijalno isključene skupine, poput starijih i nemoćnih, samohranih roditelja, branitelja Domovinskog rata, nezaposlenih osoba, žrtava kaznenih djela i obiteljskog nasilja, i romsku populaciju.

– Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu u pružanju pravne pomoći marginaliziranim i socijalno isključenim skupinama, IPC je postao prepoznatljiv u svojoj lokalnoj zajednici i široj regiji kao udruga specijalizirana za besplatnu pravnu pomoć te nam se iz tog razloga u proteklom razdoblju obratilo preko 40.000 osoba iz ranjivih skupina koje su dobili kvalitetnu stručnu pomoć u ostvarivanju i zaštiti pojedinačnih prava što je uvelike utjecalo na poboljšanje njihovog statusa.

U 6. mjesecu 2020. godine IPC je potpisao ugovor s Ministarstvom pravosuđa za provođenje projekta „Pravna pomoć građanima u Zapadnoj Slavoniji“. Kroz projekt ćemo pružati primarnu pravnu pomoć u vidu općih pravnih informacija, pravnih savjeta, sastavljanja podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama, zastupanja u postupcima pred javnopravnim tijelima i pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rješavanju sporova na području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Građani nam se mogu slobodno obratiti za primarnu pravnu pomoć u svakoj pravnoj stvari ako su im materijalne prilike takve da bi plaćanje stručne pravne pomoći moglo ugroziti uzdržavanje podnositelja zahtjeva i članova kućanstva – kaže Tamara Kovačić, voditeljica Pravnog savjetovališta u Novoj Gradiški.

Kroz projekt su otvorena 4 pravna savjetovališta u kojima će se pravna pomoć pružati prema sljedećem rasporedu:

Pravno savjetovalište u Novoj Gradiški, Slavonskih graničara 15: utorkom, srijedom i četvrtkom od 8,00h – 12,00h

Pravno savjetovalište u Okučanima, Općina Okučani, Trg dr. Franje Tuđmana 1: prvi i treći petak u mjesecu od 9,00h – 13,00h

Telefon za pravna savjetovališta u Novoj Gradiški i Okučanima: 091/6054-193

Pravno savjetovalište u Slavonskom Brodu, Ante Starčevića 63, svaki radni dan od 8,00h – 16,00h

Pravno savjetovalište u Požegi, prostorije Požeške kuće (trg Svetog trojstva, kraj Gradske uprave): svaki drugi četvrtak od 9,00h – 13,00h

Telefon za pravna savjetovališta u Slavonskom Brodu i Požegi: 448-533, 099/3854-413

 

Komentari
Prethodni članakTražiš posao?! U Novoj Gradiški zapošljavaju veterinara, stolara, vozače…
Sljedeći članakZapočeli radovi na crkvi svetog Nikole u Gunjavcima vrijedni 200 tisuća kuna