Živimo zajedno s rizicima koji, ukoliko se ne kontroliraju, u određenim okolnostima svojim razvojem mogu ugroziti sigurnost ljudi, materijalnih dobara i okoliša. Sve učestalije ti rizici, kako prirodni tako i tehnički, prerastaju u nesreće i katastrofe. Sigurnost i zaštita Vaši su primarni interesi, ali u njihovom ostvarivanju pored uloge organiziranih žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja izuzetno je značajan i Vaš osobni doprinos.

Pimjerene preventive pripreme, kao i mjere zaštite i spašavaja, umanjuju posljedice, a sustav čine učinkovitijim.Dio je to teksta kojim se Državna služba za zaštitu i spašavanje putem službenih stranica, obraća građanima.Iako je broj 112 kao i služba, zahvaljujući kontinuiranimmmedijskim aktivnostima, postala prepoznata, kada je riječ o poznavanju postupaka koji nam mogu spaisti život, prostora za edukaciju uvijek ima, posebno kod onih najmlađih.

S tim na umu, predstavnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, u suradnji s predstavnicima Policijske uprave Brodsko posavske, predstavnicima pirotehničkih službi, te vatrogascima, danas su ( srijeda, 17.listopada) za osnovnoškolce Dragalića i Okučana, organizirali jedinstveno predavanje o zaštiti od minsko eksplozivnih sredstava i oružja, kroz koje su, na jednostavan i djeci primjeren način, predstavili i osnovne mjere zaštite od prirodnih katastrofa.

Ciljevi ovakvih predavanja su, kaže pročelnik područnog ureda Pavo Baričić, naučiti najmlađe kako u svakoj po život opasnoj situaciji, najprije treba obavijestiti stariju osobu, a potom nazvati i jedinstveni broj 112. Prvašići ovakva predavanja, uz koja stručnjaci žurnih službi, uobičajeno koriste i video projekcije,uglavnom, sjajno prihvaćaju, a shvatili smo, kaže Baričić i kako su često informiraniji od svojih roditelja.

Unatoč početnom nepovjerenju, ali i učestaloj zlouporabi broja 112, služba je, s vremenom, postala prepoznata, a građani se naučili kako umjesto dotadašnja tri ili četiri telefonska žurna  broja, sada moraju pamtiti samo jedan. I današnje je druženje pokazalo kako je manje formalan oblik edukacije djeci uvijek prihvatljiviji, iako su i stručnjaci-predavači, posebno ozbiljno shvatili dio edukacije o eksplozivnim sredstvima, minski sumnjivim prostorima, ali i  oružjem zaostalim iz Domovinskog rata, kojega se još uvijek može pronaći upravo na području općina u kojima je predavanje i organizirano.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPredstavljena knjiga “Parovi i slične slabosti” Mire Gavrana
Sljedeći članakZaboravite klikanje, ima nešto i u dobrom, starom listanju…