Na isti dan kada je prije 50 godina slavio svoju mladu misu, 2. srpnja 2022. požeški biskup Antun Škvorčević proslavo je zlatnu misu u rodnoj župi Davor, predvodeći euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Jurja. Pridružili su mu se đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, njegov pomoćni biskup Ivan Ćurić, članovi požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, suradnici iz Biskupskog ordinarijata predvođeni generalnim vikarom Želimirom Žuljevićem, arhiđakoni i dekani Požeške biskupije, svećenici iz okolnih župa, svećenici koji su biskupova generacija iz Sjemeništa na Šalati u Zagrebu, rodbina i prijatelji te brojni vjernici biskupove rodne župe. Za ovu prigodu Davorčani su – kao što je to bilo i za mladu misu – ukrasili ulaz u svoje mjesto slavolukom, prozore kuća s rukotvorenim ručnicima i drugim vezenim tkaninama a uzduž ulica zelenim granama.

Na trgu ispred crkve biskupe su dočekali vjernici, među kojima je određeni broj bio odjeven u narodne nošnje, a KUD Matija Antun Relković je poveo pozdravnu pjesmu. U ime Općine Davor dobrodošlicu je biskupima poželio načelnik Đuro Anđelković, čestitavši biskupu Antunu jubileje 50 godina misništva i 25 godina biskupstva. Zahvalio mu je što je sav svoj život posvetio vjeri, osobito u ona vremena kad je u Hrvatskoj bilo vrlo teško biti svećenik. U ime župljana davoračke Župe pozdrav biskupu Antunu uputila je vjeroučiteljica Ljerka Furić. Među ostalim je kazala kako je velika Božja milost ovim svečanim slavljem u Davoru obilježiti zlatnu godišnjicu svećeničke službe i ujedno 25 godina pastirskog služenja na čelu Požeške biskupije. Podsjetivši na biskupovo krštenje u davoračkoj župnoj crkvi, spomenula se napora i žrtava tijekom njegova pedesetgodišnjeg svećeničkog života, ustvrdivši da pri tom nije ostao sam jer su ga molitvom pratili svi oni iz Davora koji su mu krštenjem u toj istoj crkvi postali duhovnom rodbinom. Zahvalivši biskupu Antunu za njegovo svjedočenje i služenje u Crkvi, poželjela mu je da Gospodin razveseli njegov duh, te mu podari obilje zdravlja i svoga blagoslova. Potom su dječak Josip Matošević i djevojčica Ela Matošević odjeveni u narodne nošnje kratkom recitacijom slavljeniku čestitali jubileje: 50. obljetnicu svećeništva, 25. obljetnicu biskupstva.

Slavlje zlatne mise započelo je svečanom procesijom ministranata, bogoslova, svećenika i biskupa od župnog doma do crkve. Pozdravnu riječ biskupu slavljeniku Antunu uputio je prelat Stipo Josipović, župnik u Mačkovcu, koji ga je prije pedeset godina pozdravio kao mladomisnika u svojstvu davoračkog župnika. Kazao je: »Prije 50 godina pozdravio sam Vas u Davoru riječima „Dragi mladomisniče“, a danas Vas pozdravljam riječima „Dragi Biskupe“. Od tada do sada prošlo je mnogo vremena. Kroz to vrijeme obnašali ste nekoliko godina službu profesora na Bogoslovnom fakultetu a potom razne i odgovorne službe u Zagrebačkoj nadbiskupiji. U svemu tome izvrsno ste se snalazili i savjesno sve povjerene zadatke obavljali. Mnoga djela na duhovnom, znanstvenom i odgojno-obrazovnom području to potvrđuju, a osobito katoličke osnovne škole i gimnazije u Požegi, Virovitici i Novskoj. Ne možemo ne spomenuti i neka materijalna djela, kao što su: Katedrala i crkva sv. Lovre u Požegi, uređene iznutra i izvana i opremljene novim crkvenim namještajem; biskupijska zgrada, koju su oduzele tadašnje vlasti i dugo godina koristile kao đački dom, obnovljena je za sjedište novoosnovane Požeške biskupije; kino dvorana koja je kupljena i uređena za naše svećeničke i druge sastanke. Na sve to i još puno toga nespomenutoga možete danas biti ponosni i radosni. Da, sve je to rezultat Vašeg upornog i neumornog duhovnog i znanstvenog rada. Sve što ste napravili, organizirali, ljudski govoreći, izvanredno je – gotovo savršeno. Svoje brojne talente niste zakopali, već su maksimalno korišteni na dobro Crkve i našeg naroda. Možemo s ponosom ustvrditi da imamo danas Biskupiju sređenu i duhovno i materijalno. Zbog toga smo zahvalni Bogu i vama. Nije lako u današnjem složenom, civilnom društvu s puno izazova biti svećenik, a još je teže biti biskup. Nije lako, ali je časno! U ime braće svećenika i u svoje ime čestitam Vam Vaš svećenički zlatni jubilej i 25. godišnjicu biskupstva sa željom i molitvom da Vam Gospodin dadne snage, zdravlja i svako dobro u daljnjem životu. Živio nam naš svečar još mnogo ljeta!«, zaključio je prelat Josipović.

Zlatomisnik Antun

Uvodeći u misno slavlje zlatomisnik Antun pozdravio je nadbiskupa Đuru i biskupa Ivana, nazočne svećenike i vjernike. Kazao je kako je želio upravo na današnji dan, kad je prije 50 godina bila njegova mlada misa, zajedno s Davorčanima zahvaliti Bogu za veliki dar svećeništava, kao i za dar ustrajnosti i vjernosti u svećeništvu, uz pomoć Božju i uz njihovu molitvu. Izrazio je radost što su mu se u tom činu pridružili svećenici, rodbina i prijatelji. Nadovezavši se na riječi kojima je prelat Josipović podsjetio na događaj njegove mlade mise, biskup Antun je kazao da postoji jedna memorija vjere u Davoru, koja živi u ovoj župnoj crkvi i ima svoju snagu upravo u tom što se neprestano provjerava kroz prisutnost Božju među nama, kroz djelo Isusovo koje slavimo u svetoj misi. Još je rekao da je to povijesno pamćenje vjere takvo da i on, kad god dođe u Davor, oživi u njemu. Zahvalio je sudionicima slavlja za pažnju koju su mu iskazali dočekom i dolaskom na ovu svetu misu. Načelniku općine Anđelkoviću i predstavnici župe Ljerki Furić zahvalio je na riječima pozdrava i dobrodošlice, a djeci na recitaciji i cvijeću. Rekao je da se zajedno s njima zaustavlja pred onim što je Bog naumio ostvarivati po nama iz Davora, poželjevši Davorčanima da i danas prepoznaju kako oni nisu neki daleki i beznačajni svijet, nego Bogu uvijek važan s kojim on zna, može i hoće djelovati. Pozvao ih je da provjere udaljuje li ih nešto od Boga u ovom trenutku, zbog onoga što je u njima Boga nedostojno, ranjeno sebičnošću i zlom, te da se iskreno pokaju da bi dostojno proslavili sveta otajstva.

Izvor: Tekst i foto Požeška biskupija

T

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakVečeras u Gradskom parku: Projekcija filma “Baci se na pod” i gostovanje Nine Violić i Filipa Šovagovića
Sljedeći članakNa zapadnom ulazu u Slavonski Brod zapalio se osobni automobil