U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni su vijenci te je odano dužno štovanje svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Vijence su položili predstavnici Grada Nova Gradiška, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, javnog i političkog života grada.

Podsjetimo, slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska danas s ponosom obilježava 27. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini.

Ponosni su, ali i sjetni danas hrvatski branitelji

Kako nam rekoše, sjećaju se svojih poginulih i umrlih prijatelja u Domovinskom ratu, ali i slave zbog ove velike pobjede Hrvatske vojske.

Zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja, umijeću zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slozi hrvatskoga naroda i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Oluji, hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija. Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.

Komentari
Prethodni članakZapočele 22. Ribarske večeri u Davoru: zbog lošeg vremena otkazan koncert Miroslava Škore
Sljedeći članakDanas se svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja