Uz Međunarodni dan starijih osoba svijet 1.listopada obilježava i dan glazbe, prema ideji Yehudina Menuhina, slavnog virtuoza na violini, umjetnika koji je tijekom cijelog života zagovarao promociju glazbe u svim slojevima društva.

Jer, glazba je istinska zvonka radost, umjetnost bez koje bi svijet bio daleko tužnije i osamljenije mjesto, ali i umjetnost koja djecu odgaja u suptilne, visoko socijalno i emotivno inteligentne ljude. Uostalom i sam je Menuhin rekao kako iz glazbene škole rijetko kada izađu kriminalci. Prepoznavajući značaj i  glazbe u odgoju djece i mladih, novogradiška Gradska knjižnica, prema ideji voditeljica Renate Matijašević i Anke Višić, u suradnji s predškolom Dječjeg vrtića, te Osnovnom glazbenom školom POU Relković, zajedničkim je snagama organizirala danas ( utorak, 1.listopada ), zanimljivu i sasvim posebnu kreativnu radionicu. Koliko je čaroban svijet nota i harmonija omiljen među klincima, potvrdila je i odgojiteljica Jasna Klikić, ali i mali instrumentalisti, zasviravši na udaraljkama i trijanglu, uz klavirsku pratnju profesorice glazbene kulture, Ana Marije Oršulić.

Iako kada je riječ o glazbenoj edukaciji, pomalo zaostajemo za ostatkom svijeta, u okviru bombastično najavljenih školskih reformi, sve se češće spominje i mogućnost uvođenja sviranja kao jednog od obaveznih nastavnih predmeta. ( iskustva zapadno europskih zemalja u tom su se smislu pokazala iznimno pozitivna ). Dok ova, pomalo revolucionarna ideja ne postane stvarnost, obilježavanje Međunarodnog  dana glazbe, 1.lstopada, defintivno bi trebalo postati obaveza i praksa. Jer, učeći osnove glazbe, kaže i profesorica Oršulić, osim sluha, vježbamo i osjećaj za ritam, te tako posredno i psihomotoričke sposobnosti. Uostalom, djeca koja odmalena nauče slušati i voljeti glazbu, dokazano razvijaju i vlastite kreativne potencijale, te tako obogaćuju svoje male unutarnje svjetove.  Jer, glazba, rekao je mudri Aristotel, ima moć da oblikuje karakter. Uostalom, život bez glazbe bio bi greška.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakMudrost i zrelost, ili teret društva?
Sljedeći članakUčenje kao način života