Med nije samo prirodni zaslađivač, već i osnova za brojne proizvode koji se koriste u prehrani, zdravlju i kozmetici. Osim čistog meda raznih vrsta – poput bagremovog, lipovog ili kestenovog – tu su i medne mješavine s orasima, limunom ili đumbirom, kao i medica i medovina, tradicionalna pića s medom.

U prirodnom liječenju med se koristi za jačanje imuniteta, često u kombinaciji s propolisom i matičnom mliječi, a popularni su i sirupi protiv kašlja, pastile za grlo i medne mješavine s kurkumom ili češnjakom.

Kozmetika također koristi blagodati meda – u balzamima, kremama, maskama i sapunima. Od ostalih pčelinjih proizvoda ističu se pčelinji vosak za svijeće, propolis kao prirodni antibiotik, pelud i matična mliječ kao dodaci prehrani.

Proljeće je u punom zamahu, priroda se budi, a s njom i tisuće vrijednih radnika – pčela. Iako često neprimjetne, one igraju ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu – od hrane koju jedemo, do bioraznolikosti koja nas okružuje. No, kako je biti pčelar u današnje vrijeme? S kakvim se izazovima susreću, kako se mijenja klima i utječe li to na med, oprašivanje i samu opstojnost pčelinjih zajednica?

Odgovore na pitanja dala nam je Željka Lalić koju često susrećemo na lokalnim sajmovima gdje se predstavlja upravo s medarskim proizvodima. Otkrit ćemo koliko truda stoji iza jedne teglice domaćeg meda, ali i zašto pčelarstvo nije samo posao – već način života.

Poslušajte razgovor sa Željkom Lalić:

Komentari
Prethodni članakNe propustite: Brkovi i Gustafi u Rešetarima – 3. svibnja!