Kada dovodi dijete u vrtić ili kada dolazi po njega roditelj ili staratelj smiju ući u vrtić, dio je uputa koje je HZJZ izdao za škole i vrtiće.

“U vrtić smije ući i roditelj ili druga osoba u pratnji kada dovodi i odvodi dijete s teškoćama, posebno ako zdravstveno stanje djeteta to zahtjeva te ako dijete s teškoća nema osiguranu podršku pomoćnika u nastavili ili stručnog komunikacijskog posrednika”, navodi se u uputama. 

Djeca se dovode do garderobe pred prostorijom u kojoj dijete boravi. Mora se poštivati razmak od najmanje 1,5 od drugih osoba, dezinfekcija ruku na ulazu je obavezna, a zabranjeno je i grupiranje. Međusobni razmak ne trebaju držati osobe iz istog kućanstva. U pratnji djeteta uvijek je samo jedna odrasla osoba. Preporuča se da roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta u ustanovi nosi masku kada god je moguće.

Djeca trebaju redovito ruke prati vodom i sapunom, a dezinficijense ne koriste djeca predškolske dobi, a djeca školske dobi ograničeno. 

“Sva didaktička oprema i igračke može se koristi na otvorenom i zatvorenom kao što je bilo uobičajeno prije epidemije. Opremu glatkih, tvrdih površina koja se lako opere deterdžentom i vodom, moguće je izložiti da se osuši na suncu. Didaktičku opremu i igračke koju je nemoguće oprati, a lako je zamijeniti (uzimajući u obzir cijenu, dostupnost i sl.), predlaže se povremeno zamijeniti novom. Na nastavi TZK-a kao i u radu s djecom na otvorenom, didaktička oprema i igračke odnosno svi rekviziti mogu se također koristi uobičajeno kao prije epidemije. Kod povratka u ustanovu ruke se peru vodom i sapunom”, ističe HZJZ koji ima novosti i oko testiranja za upis u osnovnu školu.

Testiranje za upis u školu

I tu vrijede pravila fizičkog razmaka i dezinfekcije ruku. Roditelji koji dovode dijete moraju ponijeti vlastitu olovku s kojom će dijete pisati test. Djeca koja imaju povišenu temperaturu, repiratorne smetnje ili sumnju na koronavirus trebaju odgoditi dolazak.

Prostorije gdje se djeca testiraju treba se redovito provjeravati. 

“Kod individualnog testiranja, dijete i jedan roditelj dolaze jedan po jedan prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Ako je to zbog nedostatka termina ili drugih objektivnih okolnosti neophodno, moguće je i grupno testiranje djece uz pridržavanje distance od 1,5 m. No, kada je god moguće, prednost treba dati individualnom testiranju djeteta kako bi se izbjeglo grupiranje djece i roditelja.

Preporuka je da jedan roditelj vodi dijete u školu na testiranje”, kažu u HZJZ-u.

Roditelji mogu svaki dan donositi i odnositi u dječji vrtić ruksak s opremom, kao što i učenik može svaki dan donositi školsku torbu u školu.

Kod povišene temperature ili respiratornih simptoma djeteta, roditelj se javlja telefonom izabranom pedijatru ili liječniku obiteljske medicine. Ako izabrani liječnik postavi sumnju na COVID-19, roditelj o tome telefonom obavještava ravnatelja vrtića ili škole, a ravnatelj nadležnog epidemiologa.

U uputama piše i da djeca smiju u šetnju uz razmak, a u moraju prati ruke kad se vrate.

Roditeljske sastanke te sastanke djelatnika potrebno je planirati kada je god moguće na otvorenom ili uz korištenje digitalne opreme za komunikaciju na daljinu.

Više o tome čitajte ovdje

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Ilustracija/Internet

 

Komentari