Glazba, kažu, oplemenjuje čovjeka više od ičega. Čini nas boljima, a još je davno William Shakespeare rekao da iz nje dolazi čar uz kojeg se moraju smiriti sve brige i sve boli srca. Da je zvonka radost i da su glazbenici ljudi koji mijenjaju i na svoj, specifičan način, pokreću svijet, odavno je poznato…

A tu zvonku radost i svu ljepotu bavljenja glazbom sinoć su nam ponovno dočarali polaznici Osnovne glazbene škole Učilišta “Relković” na svom tradicionalnom, završnom koncertu “Vi – mi i naše note”. Posjetiteljima i brojnim prijateljima glazbe predstavili su se brojni mladi glazbenici i njihovi profesori, a simbolično smo se oprostili i od još jedne generacije koji su u proteklih šest godina uspješno savladavali sve “zakonitosti” nota i muziciranja.

– Dijeli nas samo godina do pola stoljeća u kojima radimo, sviramo, pronosimo ime svoga grada diljem Domovine. Iza nas su brojni nastupi, natjecanja, koncerti, glazbene radionice. Adventski koncert “Radosni put tihog iščekivanja Božića, tradicionalni Božićni koncert “Bit Božića je ljubav”, nastupi na promocijama knjiga, brojnim događanjima u našem gradu te sudjelovanje na školskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima obilježili su naš rad u protekloj godini – istaknula je ravnateljica Učilišta “Relković” Marija Karlovčan Subić.

 

Spomenimo same neke uspjehe naših učenika:

Osnovna glazbena škola Učilišta Relković ponosna je na uspjeh svoje učenice Amalije Tkalčec i njezine učiteljice Barice Tutek na 39. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, ali i na sve učenike glazbene škole (i njihove mentore) koji su ove godine imali zapažene nastupe na natjecanjima glazbenih škola, Regionalnim natjecanjima flaute i trube, međužupanijskim smotrama gitarista i pijanista, na brojne nastupe u gradu i županiji, na održane koncerte pred svojim roditeljima i prijateljima. Svi oni su , slavljenjem glazbe, na najbolji moći način predstavljali svoju Školu, svoj grad, županiju i svoju Domovinu.

Učenici Odjela harmonika i Odjela Flauta sudjelovali su na Međuškolskom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola “Mladi Padovec” u Novom Marofu. U disciplini harmonika nastupili su : u II kategoriji Karlo Bukvić, 3.r. i III kategoriji Petra Sokić, 4.r.

– KARLO BUKVIĆ osvojio je 83,40 bodova i II nagradu

-PETRA SOKIĆ osvojila je 73,60 bodova i također II nagradu

U disciplini Flauta, III. kategorija na natjecanju “Mladi Padovec” nastupila je učenica 6.razreda flaute ERIN KELEUVA, nastavnice Vanje Markesina,prof.

– ERIN KELEUVA, ocijenjena je sa bodova i II nagradom.

Na 52. natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa prijavio se i pjevački zbor Škole pod vodstvom profesorice Helene Heller. Na regionalnom preslušavanju zborova, održanom u subotu 22. veljače 2014. u Novoj Gradiški, naš zbor ocijenili su sa 81,00 bodom i II. nagradom.

Zbor se, nažalost, nije plasirao na Državno natjecanje pjevačkih zborova koje se i ove godine održavalo u Primoštenu.

Regionalno natjecanje studenata glazbe i plesa u disciplini Flauta održano je od 10.-14.3.2014. u Samoboru, a u disciplini Truba 13. i 14.3.2014. u Vrbovcu. Sudionici natjecanja bili su: Učenica 6.r. Odjela Flauta ERIN KELEUVA (nastavnica Vanja Markesina,prof.) i 2 učenika Odjela Truba: BORNA FRANIĆ 1.r. i LUKA PRPIĆĆ, 3.r. (nastavnik Tomislav Ratković,prof.).

Na natjecanju u Samoboru u disciplini FLAUTA . III. kategorija učenica Erin Keleuva, imala je iznimno zapažen nastup, osvojivši II. nagradu, 88,43 boda i vrlo visoko 4.mjesto od 18. sudionika natjecanja. Samo 1,5 boda nedostajalo je da se plasira na Državno natjecanje, što je prava šteta jer je svojim nastupom zaslužila plasman na Državno natjecanje.

Isto se može reći i za Bornu Franića, učenika 1. razreda, koji je na natjecanju u Vrbovcu nastupio u I. kategoriji. Bornin nastup ocijenjen je sa 89.40 bodova (samo 0.60 bodova nedostajalo je za I. nagradu i plasman na Državno natjecanje). Od 20 sudionika natjecanja Borna Franić zauzeo je visoko 8.mjesto.

U II kategoriji natjecao se učenik Luka Prpić koji je 19 sudionika zauzeo 16.mjesto i 85,80 bodova i II nagradu.

Škola je sudjelovala na VIII. Međužupanijskoj smotri mladih pijanista Slatini u organizaciji Osnovne glazbene škole Slatina. Predstavnici škole na ovogodišnjoj smotri bili su Helena Vuković, Ela Bulf, Anja Lasović, Ema i Ena Sinić

Škola je sudjelovala i na VIII. Međužupanijskoj smotri mladih gitarista u Slavonskom Brodu. Predstavljali su je učenici nastavnice Marine Karešin: David Strmotić, Aryan Ghiassi te učenici nastavnika Borisa Ružojčica Nika Margetić Gabriela Mijatović.

 
Sudjelovali su i na tradicionalnom koncertu učenika Glazbenih škola Slavonije i Baranje održanog u sklopu 59. Glazbenog tjedna Glazbene škole Franje Kuhača U Osijeku. U programu koncerta sudjelovali su: Helena Vuković i Ela Bulf
 
Dvoje učenika harmonike naše škole uz mentorstvo Barice Tutek sudjelovalo je na 5. hrvatskom natjecanju za harmoniku, koje je 16. i 17. svibnja održano u Daruvaru. Filip Cindrić, učenik 3. r. nastupio je u A kategoriji osvojio je drugu nagradu (83,73).
Amalija Tkalčec , učenica 4. r., nastupila je u B kategoriji i osvojila drugu nagradu (visokih 87,33 boda).

 

OPROŠTAJ S JOŠ JEDNOM GENERACIJOM I NAŠOM KAĆOM

Tradicionalni završni koncert učenika Osnovne glazbene škole Učilišta “Relković” bio je prigoda i za oproštaj s učenicima koji su s uspjehom položili osnovnu glazbenu školu. Riječi pozdrava uputila im je voditeljica Glazbene škole Ana Turkalj te najavila i formalni “oproštaj” s Osnovnom glazbenom školom kako je dosada funkcionirala. Naime, prema novim zakonskim odredbama od sljedeće školske godine Osnovna glazbena škola Nova Gradiška djelovat će kao umjetnički odjel Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška.

Zahvalu za sve godine rada na odgoju i glazbenom opismenjavanju naših najmlađih sugrađana uputila je i zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević, a potom je posebna zahvala upućena dugogodišnjoj djelatnici Učilišta “Relković” Katici Vladetić.

Tiha, nenametljiva, samozatajna, “dobri duh” ove ustanove, osoba koja je sve godine svoga rada srcem i dušom živjela za svoje Učilište, Glazbenu školu, svaki trenutak ove ustanove…

Puno je toga naša Katica odradila, sve s osmijehom, u tišini, ali s puno emocija, topline i duše, a pri tome u svakom slovu napisanom za ovu ustanovu, unijela svoj osebujni dašak topline i dobrote. Stoga su joj učenici i nastavnici Glazbene škole zahvalili na način kako to najbolje znaju i umiju – pjesmom “Kaća”, uz suze oproštaja, puno topline i jedno veliko – HVALA!

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakOdigran teniski turnir parova “Bljesak” 2014.
Sljedeći članakDvadeset godina rada: Zaborava nema, sjećanje ostaje (photo)