Projekt „Žena zaželi, žena radi“ Grada Nova Gradiška, financiran iz Programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“,Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, završio je nakon dvije i pol godine uspješne provedbe. Vrijednost projekta je 6.658.829,01 kn. Kroz ovaj projekt bilo je zaposleno 50 teže zapošljivih žena koje su brinule o 250 korisnika.

Na završnoj konferenciji projekta bili su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su uspješno pronalazili nezaposlene žene na zavodu te predstavnici Centra za socijalnu skrb koji su davali savjete i pronalazili korisnike na terenu, starije i nemoćne osobe koje su primale usluge u kućanstvu, održavanju higijene, odlasku liječniku..

-” Iza nas su već dvije i pol godine kako provodimo ovaj projekt, svi sudionicu su dali sve od sebe, žene su savršeno odrađivale ovaj humani posao. Nažalost 1. travnja završile su s radom i traže novi posao s vještinama koje su stekle kroz tri edukacije, kako bi se što duže održale na tržištu rada.” – rekla je na početku konferencije, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina u ime Grada kao nositelja projekta “Žena zaželi, žena radi”

Grad Nova Gradiška na ovaj način pomaže u rješavanju problema dugotrajne nezaposlenosti teže zapošljivih žena i osnaživanju njihovog radnog potencijala. Zaposlene žene su za potrebe projekta zadužile bicikle kako bi lakše i brže obilazile svoje korisnike i odrađivale posao. Korisnicima su na mjesečnoj bazi isporučivali kućanske potrepštine za čišćenje, što je uz redovnu skrb doprinijelo povećanju razine kvalitete njihova života.

-” Prijavili smo drugu fazu ovog projekta Žena zaželi, žena radi 2, gdje bismo zaposlili 60 žena, 10 više od prve faze. Radit ćemo sa 360 korisnika, starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Administrativna provedba je prošla, preostali koraci su procjena kvalitete i donošenje odluke o dodjeli sredstava nakon čega potpisujemo ugovor s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem. Pristižu upiti kada ćemo krenuti s provedbom projekta, korisnici željno očekuju i zaista im je potrebna pomoć” – zaključila je Trupina.

Kako bi se zaposlenim ženama povećala konkurentnost na tržištu rada, kroz projekt je 25 žena steklo dodatno obrazovanje. Tako je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Auto-moto centar Nova Gradiška sredstvima ovog projekta osposobljeno 11 žena za zanimanje maserka, 7 žena osposobljeno je za kuharice i 7 za njegovateljice. 

-” Program zapošljavanja žena je trajao od 30.06.2017 do 14.02.2020. Na natječaj su se mogle prijaviti jedinice lokalne samouprave i neprofitne organizacije, s ciljem borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Specifični cilj bio je unaprijediti potencijal teško zapošljivih žena, potaknuti socijalnu uključenost, valjda napomenuti da je kroz program financirano 322 projekta u iznosu više od milijardu kuna, bilo je zaposleno oko 6300 žena koje su radile s 27 000 korisnika. Ogroman je to program koji je obuhvatio cijelu Hrvatsku, neki se projekti još provode no jako je važno da se ovaj projekt nastavi. Naglasak je na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima. Činjenica je da broj nezaposlenih žena je veći od broja muškaraca, isto tako je veći broj nezaposlenih žena s najviše završenom srednjom školom.” – rekla je Gordana Šimić i dodala kako je žalosno da su takvi projekti uopće upitni, trebali bi biti trajni zbog starijeg stanovništva kojima je pomoć najpotrebnija.

Milka Badanjak nakon završetka rada u projektu nastavila je volontirati, naglasila je kako posao nije težak već izrazito human.

-” Imali smo lijepo druženje s korisnicima, bilo mi je to zabavno i ostat će u jako lijepom sjećam. Jako smo se povezali s našim korisnicima, postali smo im dio obitelji. Ja volontiram i kako volim reći, Bog će mi platiti. Nije mi bio težak posao, svi ćemo jednog dana biti stari i sve te male razmirice na jedno uho uđu na drugo izađu. Razumijem da svi imaju ponekad loše dane, a to su ipak usamljeni ljudi sa svojim problemima i bolestima”- naglasila je Milka.

Pojedini se projekti još provode no jako je važno da se nastave i uvedu kao trajna pomoć starijima, zaključili su na konferenciji.

Komentari
Prethodni članakObilježen Međunarodni dan nestale djece: Nemoj postati lovina!
Sljedeći članakTrebate posao ili razmišljate o promjeni karijere? Evo što se nudi