Na završnoj konferenciji projekta “ŽElim Napredovati Aktivno” LAG-a zapadna Slavonija okupile su se djelatnice projekta, voditeljica Ernestina Straga Šašić te uzvanici; državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić, načelnici općina Cernik Vitomir Žakić, općine Okučani Aca Vidaković, općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić, Stare Gradiške Velimir Paušić, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina, načelnik općine Brodski Stupnik Goran Jelinić, predstavnici Lag Posavina i Slavonska Ravnica.

Projektom je obuhvaćeno 54 žene sa područja Općina Cernik, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška na rok od 30 mjeseci. 

-” Udružili smo se i napravili odličan projekt, na zadovoljstvo svih zaposlenika a posebice korisnika. Vjerujem da svi imamo novo iskustvo za daljnje djelovanje na korist svih budućih korisnika. Pripremamo nove projekte, a program ide dalje. Općina Cernik se izdvojila jer smo otvorili prostor za okolne općine koje djeluju s Lagom, a Cernik ide samostalno. Nadam se kako ćemo zaposliti 30 žena, dosada smo imali 9, da suradnja s Lagom i dalje bude obostrana. U početku su ljudi odbijali, no tijekom određenog vremena su uvidjeli korist od programa. Hvala svima koji su izdržali u ovom periodu provedbe projekta. Idemo dalje, želim svima puno uspjeha u radu.” – rekao je načelnik općine Cernik Vitomir Žakić.

-” Dugo već surađujemo, izuzetno mi je drago što sam na ovoj konferenciji. Vlada je prepoznala vrijednost ovog projekta. Preko milijardu kuna uloženo je u program Zaželi. Radio sam u infrastrukturnim projektima, no ovaj ima dušu, jedan uistinu humani projekt. Omogućujemo starijima da dožive tu starost u najboljim mogućim uvjetima. Ubrzali smo potpisivanje ugovora, prošli tjedan smo potpisali više od 100 ugovora za 200 milijuna kuna za projekt Zaželi 2. Moći ćete nastaviti svoje poslove i planirane aktivnosti. Hvala svima, odradili ste veliki posao i u ovim kriznim vremenima. Želim vam sreću u novom projektu. Planiramo projekt Zaželi 3 koji bi trebao biti dugoročniji, kako bi zaposleni bili osigurani na duži period,” – obećao je državni tajnik Dragan Jelić.

Projekt je u cijelosti  financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.” u iznosu od 8.416.690,00 kuna. Nositelj projekta LAG Zapadna Slavonija je provodio projekt u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje područni ured Slavonski Brod i općinama Cernik, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška. Posrednička tijela su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

-” Ovaj hvalevrijedan projekt je završio, no mi nastavljamo dalje. Kroz naše programe vodimo brigu o našim starima, mladež polako odlazi, imamo udaljena mjesta od centra općine i ovaj projekt je uistinu jako dobar i potreban. Od rujna krećemo ponovno s programom, korisnici već zovu i raspituju se. Veliko hvala svim ženama koje su obilaze naše starije i dok je trajala pandemija Covida, tada su uistinu nesebično pomagale i vodile brigu za korisnike iako nisu za to bile plaćene,” – rekao je načelnik Okučana Aca Vidaković, ujedno domaćin konferencije.

-” Kako samo ime programa kaže, ja ŽElim da se on nastavi. Na nama je da zadovoljimo potrebe naših mještana. Vlada je odradila sve kako treba, iskorišteni su EU fondovi, hvala savim partnerima i ženama koje su odradile odličan posao,” – riječi su Pave Klarića, načelnika Gornjih Bogićevaca.

-” Hvala svima koji su sudjelovali, nadamo se novom ugovoru i novom projektu. Imali smo puno poziva korisnika, nedostaje im usluga naših žena. Ovaj svrsishodan projekt je vrijedniji od asfaltiranja cesta, nadamo se da će potrajati,” – naglasio je Velimir Paušić.

-” Žene koje nisu bile zaposlene pronašle su smisao u ovom projektu, pronašle su svoje radno mjesto, a s druge strane zbrinuli smo starije i nemoćne koji su jedan veliki problem u našoj sredini. Svi stariji bi ostali u svojoj kući dok god mogu i ovaj projekt to omogućuje, jer su u svom domu ipak najsretniji. Toliko je interesa za program, što nas je iznenadilo. Žene će ponovno raditi, idemo dalje. Očekujte pomoć i od nas koliko god budemo u mogućnosti,” –  Branko Medunić.

Komentari