U ponedjeljak je započelo drugo polugodište školske godine 2021./2022. Većina učenika vraća se u klupe, tek je manji broj škola zbog epidemije nastavu organizirao online. U ovom polugodištu učenike očekuju još dva veća odmora – drugi dio zimskih i proljetni praznici. Na proljeće se piše probna matura, kao i nacionalni ispiti, a 15-godišnji učenici sudjelovat će i u novom ciklusu PISA istraživanja za 2022.

Iako su se brojni ponadali da će zbog porasta broja zaraženih i ove godine zimski praznici biti produljeni, to se nije dogodilo. Nastavna godina, odlučilo je Ministarstvo, ide dalje po predviđenom planu i kalendaru, što znači da u ponedjeljak započinje drugo polugodište. Donosimo kratki pregled onoga što do kraja ove školske godine očekuje učenike i nastavnike.

Drugi dio zimskih praznika i proljetni praznici

Uoči školske godine 2019./2020. došlo je do većih izmjena u školskim kalendarima – prvi puta predviđeno je da se zimski praznici održavaju u dva dijela. No, većina učenika 2020. nije imala drugi dio zimskih praznika, umjesto toga su nadoknađivali dane štrajka iz prvog polugodišta 2019./2020. I prošle godine zimski su se praznici trebali održati u dva dijela, no odluka je izmijenjena zbog tada visokih brojki zaraženih koronavirusom. Tako je 2020./2021. učenicima produljen prvi dio zimskih praznika i zbog toga je drugi dio koji se trebao održati krajem veljače – ukinut.

Ovo je tako prva školska godina otkako je ova novost uvedena u kalendar da će učenici imati dvodijelne zimske praznike. Prvi dio zimskog odmora završava ove nedjelje, a drugi dio zimskih praznika, prema školskom kalendaru, počinje 21. veljače i završava 25. veljače. S tim da nastava počinje 28. veljače 2022. godine. Naravno, ova odluka još uvijek može biti izmijenjena radi određenih izvanrednih okolnosti, čemu smo svjedočili prethodne dvije godine.

Do kraja polugodišta učenike očekuju proljetni praznici koji traju od 14. travnja do 22. travnja, s tim da nastava počinje 25. travnja 2022. godine. Nastavna godina traje do 21. lipnja, s iznimkom maturanata kojima završava 25. svibnja. Školski kalendar s praznicima za 2021./2022. možete pronaći na linku.

Probna matura za trećaše i četvrtaše

Radi promjena u ispitima koji su ove godine usklađeni s novim kurikulumima, učenici će uz redovnu na proljeće pisati i probnu državnu maturu. Učenici ispite polažu u školama od 15. ožujka do 15. travnja. Učenici su ispite prijavljivali putem sustava Postani student – Hrvatski je prijavilo njih 25.556 isto toliko piše Matematiku, dok na probnu iz Engleskog, prema broju prijava do 20. prosinca, izlazi 24.688 učenika.

Učenici koji se nisu na vrijeme prijavili moći će se javiti svome ispitnome koordinatoru. Ispite iz ostalih, izbornih predmeta, škole će provesti ovisno o vlastitim mogućnostima i interesu učenika.

Ove godine probne ispite mogu pisati i trećaši. Za njih bi ta probna matura trebala biti posebno korisna jer od 2023. više neće moći birati A ili B razinu ispita iz Hrvatskom te bi od iduće godine pozitivna ocjena na oba djela ispita iz Hrvatskog – i testu i eseju – mogla biti uvjet za prolazak ispita. Pritom treba naglasiti kako će probni ispiti biti ispiti niskoga rizika, što znači da neće biti za ocjenu te njihov rezultat neće utjecati na zaključne ocjene i rezultate državne mature.

Probne će ispite vrednovati nastavnici te će učenici dobiti povratnu informaciju izravno od svojih nastavnika. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama tražili su dodatan honorar za nastavnike koji će raditi na probnoj maturi. No, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja smatraju da je rad na probnoj maturi uključen u redovna godišnja zaduženja nastavnika te tvrde ‘da su poslovi oko provođenja ispita probne mature na određeni način već plaćeni te da nema potrebe za dodatnim honoriranjem’.

Maturantima će nastava iduće trajati do 25. svibnja, a ako zbog epidemije ponovno ne dođe do izmjena kalendara mature, prvi ispiti polažu se 31. svibnja, a posljednji 27. lipnja. Čitav kalendar ovogodišnje mature možete vidjeti ovdje.

Izvor: srednja.hr

Komentari
Prethodni članakU novogradiškoj Gimnaziji obavljen tradicionalni godišnji blagoslov
Sljedeći članakMirela Relković: Kako ispravno ispuniti putni nalog i obračunati dnevnice?