Nakon 15 dana završili su prosvjedi mljekara, potvrdili su to čelnici kriznog stožera. Mljekari s ceste kreću u pravnu bitku, a Stožer za obranu cijene mlijeka je raspušten.

Mljekari su se još jednom ispričali svim građanima te su Dukatu i ostalim prerađivačima poručili da je prošlotjedni sporazum postignut s dijelom proizvođača nelegitiman te da je do daljnjeg na snazi obračun otkupne cijene mlijeke po promemoriji od 2009. što je trenutno oko 2,70 kuna po litri. Ako proizvođači to pokušaju osporiti mljekari kažu da kreću u pravnu bitku. “Vlada neće povećati poticaje za dodatne 42 lipe za litru, a problem riješite u izravnim pregovorima s industrijom”, poručio je jučer ministar Jakovina nezadovoljnim mljekarima.

Pat pozicija i dalje traje. Ni jedna strana ne popušta, pa su mljekari izašli nezadovoljni iz Ministarstva poljoprivrede. Jedan od vođa prosvjeda, Branko Zorić prenio je riječi ministra Jakovine. “Idemo sami u pravnu bitku protiv Lactalisa i Ministarstva poljoprivrede, ako im to ne odgovara. Ne žele više ni čuti za intervencije na tržištu”, rekao je Zorić. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je mljekarima da im predstoji pravna bitka. “Potpuno su legitimne tužbe ili bilo koji drugi oblik, ali ne ulica, ne pritisak i ne blokade cesta”, kazao je Jakovina nakon sastanka s pobunjenim mljekarima. Jakovina je također ponovio kako oni koji su nezadovoljni trebaju razgovarati s prerađivačima, jer Ministarstvo ne može utjecati na otkupnu cijenu mlijeka.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakOdržan radni sastanak o regionalnom vodovodu Davor – Nova Gradiška
Sljedeći članakOd 01. ožujka povećanje PDV-a