U nedjelju, 25. listopada završila su ovogodišnja hodočašća na Gospinom polju iznad Bilog Briga. Svih ovih godina utočište je to brojnih vjernika koji rado pohode ovo mjesto, tu pronalaze utjehu i nadu. Ove godine ovo mjesto imalo je posebnu snagu. Pritisnuti problemima pandemije koronavirusa, ali i svim ostalim nedaćama i potrebama, vjernici su i ove godine rado odlazili na ovo mjesto. U emotivnom tekstu s ovogodišnjom „sezonom” oprostila se, na svom fb profilu, naša suradnica Višnja Mikić:

Zbogom, Gospo s Gospinog polja

„Mi ti ruke pružamo, srcem Te pozdravljamo: „Zbogom, zbogom, zbogom, Marijo“. Danas smo se zadnjom ovogodišnjom svetom misom na Gospinom polju oprostili od drage naše Gospe. Koliko je hodočasničkih koraka vodilo do ovog milosnog mjesta kroz 770 godina, ne znamo. Koliko je Gospa tu suza obrisala, kolike je osnažila, ne znamo. Kolike je svojim majčinskim blagoslovom ispraćala u ratove, na rad u inozemstvo, ne znamo. Znamo da je uvijek bila ovdje, čekala nas, tješila, snažila, zagovarala kod svog Sina. „Po Mariji k Isusu“, poznato je i zlatno pravilo.

I ove smo godine dolazili našoj Gospi svake nedjelje, od početka svibnja pa do danas. Doduše, ovogodišnja hodočašća bila su malo drugačija. Oprostili smo se od našeg dragog „domaćeg“ župnika, vlč Stjepana Bakarića, koji je sebe utkao u ovo milosno mjesto. Sav Gospin, dolazio je, radio, molio, ispovijedao, slavio mise, dočekivao nas 23 godine. Hvala, „domaći“ župniče za sve što se učinili za drago nam Gospino polje, za našu Gospu dubovačku, Gospu s Gospinog polja. Sada je ovdje vlč Valent Furjan, novi vrbovački i štivički župnik. On je danas zahvalio svima koji su na bilo koji način kroz proteklih šest mjeseci brinuli o Gospinom polju i o pobožnosti ovdje. Zahvalio je i vlč Bakariću za sve što je on činio za Gospu i za hodočasnike kroz protekle godine.

Tko bude živ i zdrav, na proljeće će opet na najljepše mjesto na svijetu.

Opet na Gospino polje.

Molimo Te, Gospo naša, za zdravlje našeg „domaćeg“, za vlč Bakarića, ali i za novog župnika koji će nastaviti tamo gdje je „domaći župnik“ stao. Čuvaj, Majčice, zdravlje svih nas, naših obitelji, zaštiti nas od korone, čuvaj našu Slavoniju. Ne daj da ostane pusta i prazna. Zagovaraj nas kod svog Sina, moli za nas.

„Zbogom ostaj, Majko draga, opet ćemo ovdje doći. Čuvaj nas od sviju zala i po danu i po noći.

Autor i foto: Višnja Mikić

 

Komentari
Prethodni članakNaša sugrađanka Mirela Relković: Kuda idemo i koji nam je cilj?!
Sljedeći članakSamoizolacija skraćena na 10 dana