Franjevački samostan u Cerniku poznat, između ostalog, po vrijednoj i izuzetno bogatoj izložbi biblijske povijesti s velikom arheološko-paleontološkom zbirkom, a od nedavno u ponudi ima i vjerski turizam, postao popularno mjesto za razne turiste. Upravo zbog sve veće posjećenosti, gvardijan fra. Vjenceslav Janjić došao je na ideju da se izgradi veliki parking koji bi poslužio kako samostanu, tako i cijelom mjestu. 

Nakon višemjesečnih radova, prekidanih zbog lošeg vremena, završena je gradnja i uređenje parkirališta kod župne crkve svetog Petra Apostola u Cerniku, a parking osvijetljen led rasvjetom ima 30 parkirališnih mjesta za automobile, 2 za invalide i 3 za autobuse. Vrijednost projekta je 750.000 kuna, parking je radila, te po ocijeni projektanta i nadzora kvalitetno napravila, domaća tvrtka “T-MONTAŽA” iz Giletinaca.

Zahvale svim koji su sudjelovali i na bilo koji način pomogli u izgradnji ovog parkinga uputio je načelnik Općine Cernik, Vitomir Žakić, te je ujedno naveo kako će parking svakako pomoći kada je u pitanju turistička ponuda Cernika, ali i samim mještanima Cernika, jer će zbog nedostatka prostora na Franjevačkom trgu sada i posjetitelji i domaći moći svoja vozila parkirati na sigurnu površinu parkinga. Parking dobiva na važnosti, jer uskoro kreće i uređivanje Franjevačkog trga koji će služiti za više namjena.

A velike zahvale posebnim tekstom uputio je i inicijator ideje fra. Vjenceslav Janjić čiji tekst prenosimo:

“Srdačna hvala svima onima koji su do sada dali svoj dar, ima ih tridesetak i njihova imena su zapisana u posebnu knjigu darovatelja.

„ MIG-NI-DOKTOR MARUŠIĆ“

Tako ime nosi naše novo parkiralište. Ono će biti uklesano u mramornu ploču koju ćemo izvjesiti na zvonik naše župne crkve. U njemu se kriju detalji iz imena odnosno prezimena naših najvećih darodavaca. Radi se o ing. Mati Gavranu, šefu projektantske firme iz Slavonskog Broda i prezime našeg Brodsko-posavskog župana dr. veterine gospodina Danijela Marušića.

MATO- ING.- GAVRAN- DR. MARUŠIĆ

Uz ovo ime vezana je i jedna istinita priča o našim fratrima u Našicama. Jednog ljeta bila velika suša, a nevrijeme je uništilo mnoge vinograde u tom kraju. Vina nije bilo ni za lijeka. Gvardijan je došao na ideju da fratrima zabrani i sami spomen riječi VINO. Jedne nedjelje na stolu se našao i dobar objed a vina ni kapi. Jedan od fratara lukavo namigne pa reče: „ AL BI SE PILO!“ Drugi prihvati izazov pa nastavi:“ KAD BI GA BILO!“ Gvardijan se osjeti prozvanim pa naredi: „ SKOČI PA NATOČI!“

Nešto slično se dogodilo i kad je riječ o našem samostanskom parkiralištu. Gvardijan fra Vjenco došao na ideju da se čim prije izgradi samostansko višenamjensko parkiralište, ali novaca niotkuda. Svoju ideju prenio je načelniku općine gosp. Vitomiru Žakiću, ovaj pak proslijedio našem županu dr. veterine Danijelu Marušiću, a on , ne budi lijen, prenio projektantskoj firmi u vlasništvu ing. Mate Gavrana u Slavonskom Brodu. Gospoda se dobro poznaju, zajednički su vodili kampanju u borbi za Brodsko-posavskog župana. Poznavali su dobre i loše osobine jedan drugoga. Izgradnja samostanskog parkirališta ih je još više zbližila. Još jednu vrijednu zaslugu treba odati našem načelniku općine ing. Žakiću da je stupio u kontakt s Kamenolomom u Giletincima. Vlasnik Kamenoloma gosp. Ivica Marjanović obećao je donirati svu kamenu podlogu. To su četiri naša kuma. Ni Ministarstvo za ruralni razvoj ne treba zaboraviti. To su naši najveći donatori. U rujnu planiramo jednu donatorsku večeru na kojoj ćemo se zahvaliti svim donatorima, izvođačima i svim medijima koji su svesrdno podržali ovu ideju od začetka do izvedbe!”

Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan

Komentari
Prethodni članakPrvi slučaj korone u HNL-u: Pozitivan igrač Lokomotive
Sljedeći članakStožer CZ BPŽ: Evidentiran je jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2