U Općoj bolnici Nova Gradiška jučer je održana završna konferencija na kojoj je predstavljen projekt energetske ohnove novogradiške bolnice. Kako je istaknuo pročelnik brodsko posavskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo, ukupna je vrijednost projekta preko 22 milijuna kuna, financiran je iz sredstava Europskog Fonda za regionalni razvoj te Ministarstva graditeljstva , uz sufinanciranje Brodsko posavske županije. Županija je sudjelovala s 15 posto sredstava, a ostatak je financiran iz sredstava fondova:

– Očekuje se ušteda od preko 58 posto po pitanju utroška električne energije i grijanja. Nadam se da će naša ustanova zajedno s korisnicima biti zadovoljna provedenim projektom i da će sve ovo utjecati na poboljšanje kvalitete pružanja zdravstvene usluge – istaknuo je pročelnik brodsko posavskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo.

– Ovo je, vjerojatno, najveći projekt energetske obnove u ovom dijelu Brodsko posavske županije. Zahvaljujem prvenstveno županu Danijelu Marušiću i predstavnicima Brodsko posavske županije koji su prepoznali važnost ovog projekta i kandidirali ga. Želim zahvaliti i izvođaču, tvrtki „Presoflex gradnja” d.o.o. koji je, zaista, kvalitetno odradio ovaj projekt koji je promijenio vizuru naše bolnice i učinio je energetski učinkovitim. Također, želim zahvaliti i projektantu te mojim suradnicima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta.

Očekujemo veliku energetsku uštedu, budući su svi naši ravni krovovi pokriveni solarnim elektranama od 110 kilovata, također i panelima za dogrijavanje tople vode, tako da očekujemo uštede i na električnoj energiji i plinu i grijanju. Tek sada vidimo koliko je ovo važno u vrijeme sveopćeg poskupljenja energenata – dodao je ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej.

– Građevinski su radovi bili podijeljeni u tri grupe radova. Skoro polovica su bili građevinsko obrtnički radovi, mijenjana je stolarija, krov, drugi se dio odnosio na izradu novog grijanja, klimatizacije, ventilacije i treći su dio bili elektro radovi gdje je napravljena nova fotonaponska elektrana koja će biti integrirana u cijeli sustav. Vjerujem da će svi korisnici biti zadovoljni. Bilo je izuzetno teško realizirati sve ove radove, posebice zbog činjenice da su se izvodili za vrijeme pandemije koronavirusa, no na zadovoljstvo svih uspješno smo projekt priveli kraju – rekao je Krešimir Bogunović, izvršni direktor tvrtke „Presoflex gradnja” d.o.o.

 

Komentari
Prethodni članakTroškove početkom jeseni lakše je „izgurati“ uz otkup zlata
Sljedeći članakSutra u kinu: Dobra kuća