Redakcija narodne glazbe i običaja Hrvatske radio televizije na čelu s urednikom emisije pučke i predajne kulture Aleksejom Gotthardijem Pavlovskym proteklog je vikenda boravila u Sičama. Razlog itekako vrijedan, snimali su dokumentarni film o životu Sičana, ali s posebnim osvrtom na ono što se nosilo nekad, ali ispod nošnje. Stoga će i film biti radnoga naslova „Zaviri ispod”, a ideju za snimanje inicirana je jedinstvenom izložbom kustosice i etnologije u Muzeju Moslavine Slavice Moslavac.

Etnografska izložba pod nazivom Zaviri ispod /donje rublje i higijena/ govori o zabranjenoj temi o donjem rublju.

Do polovice 20. stoljeća higijenske prilike u našim krajevima bile su uglavnom loše, ali su se s vremenom znatno poboljšale. Doduše, uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu.

Misao je ovo bila i ideja vodilja za postavljanje ove jedinstvene izložbe etnologinje Slavice Moslavac, a budući da ona njeguje dugogodišnju suradnju s našim Novogradiščaninom, zaljubljenikom u običaje i folklor našega kraja Milanom Rosićem, predložila je da se dokumentarac o ovoj temi snimi upravo na našem području, i to u Sičama.

Sičani su „objeručke” prihvatili ovu ideju, stoga je ekipa Hrvatske radio televizije proteklog vikenda snimala dokumentarnu emisiju o ovom selu, običajima, životu ljudi.

U filmu je poseban naglasak stavljen na donje rublje koje se nosilo ispod nošnji, ali i uvjete u kojima su nekada živjeli mještani ovoga mjesta. Gdje se kupalo, kako se pralo, kakvi su bili životni uvjeti Sičana, kako su se djeca oblačila, kako se o njima brinulo, što se kopalo, kako se živjelo, fragmenti su na koje su stavili naglasak u ovom dokumentarcu.

Budući da u Sičama već dugi niz godina vrijedno radi Kulturno umjetničko društvo „Radinje” Siče, logistike im, u svakom slučaju. nije nedostajalo. Pokazali su im sve ono čime se ponose i brižno čuvaju, posebice u svojoj etno sobi, posebno uređenom kutku smještenom u društvenom domu u ovom mjestu.

– Nama je ovo velika čast, ali i odgovornost. Nije mala stvar ugostiti ekipu Hrvatske radio televizije, nastojali smo biti dobri domaćini i pokazati im kako se nekada, zaista, živjelo na selu – kaže Ivica Šebelić, predsjednica Kulturno umjetničkog društva „Radinje” Siče.

 

Komentari
Prethodni članakUskoro ”Život na vagi” na novogradiški način, prijavite se!
Sljedeći članakRučnom bombom u noćnim satima razbudio selo