Dramatična i potresna priča iz novogradiške bolnice prikazuje način na koji funkcionira hrvatsko zdravstvo.

Ljubica Murat 61-godišnjakinja iz Novske nedavno je umrla u bolnici u Slavonskom Brodu, a obitelj je najavila da će zatražiti obdukciju. Ljubici je naime u travnju u novogradiškoj bolnici liječnik tijekom operacije kuka probio čašicu kuka i mišić. Tijekom operacije greškom su ušli i u trbušnu šupljinu te joj presjekli arteriju. Nakon toga uslijedilo je snažno krvarenje do te mjere da su joj morali dati sedam litara krvi kako bi joj spasili život, a potom je utvrđeno i trovanje krvi. Novi kuk jednako tako nije dobro postavljen pa je obavljena još jedna operacija. Osim sepse, pacijentica je dobila dekubituse po nogama, rukama, leđima i kukovima, a rana od operacije kuka nikada nije zarasla. Novi ministar zdravlja Siniša Varga, prema pisanju Večernjeg lista, naložio je hitnu istragu slučaja. No, kako saznajemo, sanacijski upravitelj bolnice Tihomir Biščević nije niti pokušao spriječiti doktora koji je operirao Ljubicu, Dalibora Marića da dalje operira. Varga se sa ovim slučajem nedavno upoznao, ali prema riječima našega izvora bivši ministar Rajko Ostojić doktora nije suspendirao niti udaljio s posla, jer se za njega založio zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik. Stoga se cijeli slučaj, kaže naš izvor pokušao zataškati i zaboraviti premda je kći umrle sve prijavila DORH-u.

Ortopeda Marića naš izvor ne osuđuje zbog toga što je pogriješio, ali ipak, kako kaže skreće pozornost na činjenicu da se ovome liječniku greške često potkradaju. Nije problem niti u bolničkom sustavu koji se solidizirao sa kolegom već je problem u tome što liječnikov rad šteti zajednici u cjelini. I lokalni mediji progovarali su o neobičnoj i uznemirijućoj situaciji koja potresa novogradišku bolnicu. U prosincu prošle godine, više puta pisali su o korumpiranosti, ali i navodnoj nesposobnosti novogradiškog kirurga. U ožujku ove godine sanacijski ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice Josip Benčević i podređene mu novogradiške županijske bolnice Tihomir Bišćević, pisanom odlukom Mariću su zabranili vršiti složenije operativne zahvate.

 

Ipak, prema riječima našega dobro upućenoga izvora svi su znali kako novogradiški ortoped Marić, neke svoje pacijente liječi dulje od godinu dana, a nitko mu se nije smio zamjeriti zbog straha za osobni status u bolnici, kojega bi mogli izgubiti ako se zamjere Marićevom zaštitniku Marijanu Cesariku iz ministarstva zdravlja. U želji da stabilizira sustav, glavni šef Biščević u novogradišku bolnicu uputio je svoja dva bliska suradnika- novog šefa brodske kirurgije doktora Ferida Latića te njegova zamjenika, doajena brodske kirurgije Dragutina Križanovića da srede stanje na novogradiškoj kirurgiji i ortopediji. Dva spomenuta kirurga, kako doznajemo, na odjelu novogradiške Kirurgije održali su sastanak sa kolegama, na kojem su dali upute – ne operirati složenije slučajeva, osobito ne ugrađivati kukove, jer u Novoj Gradišci za to nisu osigurani temeljni preduvjeti. Svega dva dana kasnije, odnosno 17. ožujka orotped Marić dolazi u Gradišku te unatoč zabrani operiranja izvršava jednu operaciju, koja je na sreću bila uspješna. Idućega dana, 18. ožujka samostalno ortoped Marić započinje s ugradnjom kuka pacijentici Ljubici iz Novske, a tijekom operacije širokim borerom proletio je kroz udubljeni dio kuka ulazeći u zdjelicu i ozlijedio veliku krvnu žilu, zajedničku bočnu arteriju. S obzirom da se takav događaj opisuje kao moguća komplikacija Marić, s jedne strane pokušava zaustaviti gubitak ogromne količine krvi te tako privremeno pomoći nesretnoj pacijentici koja je pala u hemoragični šok zbog gubitka dvije litre krvi za najmanje jednu minutu, priča naš izvor. S druge strane nije imao asistenta što je suprotno pravilima struke, pa je panično pozivao u pomoć kolege iz bolnice te kirurge- Markovića, Špoljara i Margetića.

 

Nakon izvjesnog vremena, u punoj operacijskoj sali, nastala je prava drama tijekom spašavanja života pacijentice. No, kako novogradiška bolnica nema kardiovaskularnog kirurga, zatražili su pomoć u Slavonskom Brodu. Saznavši za događanja, doktor Latić zapovijedio je da se pripremi operacijska sala za mogući nastavak procesa u brodskoj bolnici. Istodobno, pozivao kardiovaskularnog kirurga Velimira Banu, neka telefonom daje sugestije kolegama u operacijskoj sali u novogradiškoj bolnici. Nadalje, prepričava naš sugovornik, nakon gotovo četiri sata borbe za sanaciju tijekom koje je potrošeno devetnaest boca krvi, odnosno čak sedam litara pacijentica je odvezena u jedinicu za intenzivnu njegu.

Nakon upozoravajućih napisa lokalnih medija, sanacijski upravitelj Biščević pokušao je odbiti napade na kolegu Marića, a nakon spomenutog incidenta više ni on nije mogao pojavu amortizirati pa 20. ožujka pisanim putem zabranjuje izvoditi složenije operativne zahvate na novogradiškoj kirurgiji. I to iz tri razloga – zbog neadekvatnih radnih uvjeta, manjka odgovarajućeg kadra i učestalih komplikacija. Bio bi to kraj ove dramatične priče da pacijentica vrlo vjerojatno zbog svega što joj se događalo tijekom operacije, nije kontaminirana točnije zagađena bakterijom. Posljedično sa sepsom, otrovanjem krvi dugih deset dana bila je izolirana od drugih pacijenata, a nakon duge i teške bitke Ljubica je na koncu i preminula.

 

U vrijeme afere koja je gurana pod tepih lokalni mediji stupili su u kontakt s Ljubičinom kćerkom iz Novske kako bi je upitali zna li što se događa s njenom majkom u novogradiškoj bolnici.

– Da znam. Ljubazni doktor, na telefon, kazao nam je kako je došlo do komplikacija zbog toga jer mama ima sto kila pa je, zbog toga, kuk iskočio. Uzet ću godišnji odmor i otići u bolnicu kako bih se pobliže informirala, kazala je kćer u to vrijeme. Danas nakon Ljubičine smrti potrešena obitelj inzistira na obdukciji. Jasno je da baš kao i u svakom drugom poslu, i u onom liječničkom postoji mogućnost pogreške. Bez obzira na to što su njegove pogreške među najtragičnijima, nitko nema pravo čovjeka zbog toga posebno osuđivati, ali valja skrenuti pozornost na činjenicu da kirurg Marić učestalo griješi, tvrdi naš sugovornik. Ne treba osuđivati niti bolnički sustav jer se solidizirao s kolegom, ali njihov rad dodaje još jednom naš izvor šteti zajednici i sustavu u cjelini.

Inače, naš portal u posjedu je liječničke dokumentacije koja svjedoči o tijeku događaja koji su na žalost doveli do smrti pacijentice.

Autor: Iva Međugorac/photo: Boris Sčitar, Večernji list, Pixsell

Komentari
Prethodni članakUspjela još jedna akcija razmjene odjeće
Sljedeći članak1. sportske igre mladih u Ljupini (photo)