U tijeku su radovi na novom kolniku u Ulici Baruna Trenka. Do prvog zastoja radova, kao što smo vas obavijestili, došlo je zbog priključaka na glavnu vodovodnu cijev. Tako se ulica poslije ne bi morala prokopavati ukoliko se netko od mještana u budućnosti odluči uvesti gradsku vodu. Ovim putem, svakome tko nije imao vodu iz gradskog vodovoda doveden je priključak (šahta) pred kuću i svakom kućanstvu grad osigurava besplatnu instalaciju.

Nedavno su stanovnici spomenute ulice počeli negodovati zašto su se radovi oduljili dok su diljem grada otvorena nova gradilišta. Neki, pak sumnjaju kako radovi kasne zato što projekti i planovi nove rekonstrukcije nisu usklađeni sa nacrtima gdje se nalazi vodna, plinska i strujna infrastruktura, gdje su se izmijenili izvođači radova.

O razlozima zašto se kasni realizacija i finalni radovi na Ulici Baruna Trenka objašnjava gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

– Prošli put kada smo razgovarali, prije mjesec i pol, imali smo problem što se ispod jednog rubnjaka 30 do 40 cm nalazio vodovod. I to glavni centralni vodovod koji je napajao cijeli taj dio grada i njega smo morali dislocirati. I za to je bilo potrebno određeno vrijeme da se napravi. Ne možete vi nikome preko noći reći da promjeni trasu od 400 metara. Međutim, što se dogodilo. To smo morali riješiti.

Vidjeli ste, ulica će biti niža od postojeće ulice zbog toga što želimo pokupiti svu oborinsku vodu. Sva voda iz prostora dvorišta će se slijevati niz cestu i neće više stanovnicima ulaziti u dvorišta što je jako bitno. Zbog toga smo morali spuštati nivo ceste, međutim, instalacije su tu bile već jako nisko od svojih propisanih dimenzija i onda kad smo spuštali onda smo došli do sukoba, praktički 30 cm.

Ono što se događa na drugom rubnjaku, jer cesta je prije bila oko 4 metra, a sad je 5 i pol metara. Te instalacije nisu bile unutar koridora ceste, ali su se nalazile pola metra sa jedne i druge strane ceste. Mi smo rubnjake morali pomaknuti na jednu i drugu stranu, a ispod drugog rubnjaka, ono što je najgore što se dogodilo, nalaze se veliki dalekovodni vodovi sa četiri kabla. Sve skupa 35 Kv koji direktno iz trafostanice idu prema Kauflandu i gradu. To je ogromno i hvala Bogu da nitko nije nastradao jer ljudi su udarali čeličnu armaturu da označe trasu rubnjaka. Na par mjesta zaštita tih kablova je oštećena, ali nije došlo do nesreće jer vrlo teško bi se čovjek izvukao da je probio.

Tako da smo morali zvati i HEP. Oni su zajedno s nama u dva tjedna napravili dislokaciju tog kabla i evo sad konačno se otvara prostor da završimo to na brzinu.

 

2