U punoj dvorani Društvenog doma nastupili su pjesnici Terezija Vlaović, Dragica Jurasović, Katica Horvatović, Kristina Rešković, Ljubica Sedlaček, Ivan Muraja, Mirko Dubočanac iz Lužana, Ružica Todorović iz Tomice, Ivan Mijatović iz Gradišta i Mata Baboselac iz Donje Bebrine te gosti iz Subotice. Sudionike susreta je pozdravio zamjenik župana Davor Vlaović te čestitao Hrvatskom srcu Rešetara na održanju ove nove tradicije.

U glazbenom dijelu programa nastupila je pjevačka skupina Hrvatske matice umirovljenika Nove Gradiške pod ravnanjem Julijane Žirovčić; KUD Trenk sa plesovima Bunjevaca i pučkim igrokazom a zgode i nezgode puka kazivao je na dijalektu Siča Ivan Ćupić, iz Udruge Sičani.

 –  Hrvatsko srce iz Rešetara je prije tri godine pokrenulo ovu inicijativu jer je Zapolje bilo jedino naselje u Općini koje nije imalo svoju manifestaciju. Jedna od djelatnosti Hrvatskog srca je upravo očuvanje narodnih tradicija i običaja a susret pučkih pjesnika ima upravo isti cilj – očuvati slavonsku riječ te kroz nju i narodne običaje, kaže Jasmina Akmačić, predsjednica Hrvatskog srca.

Dopredsjednica Hrvatske čitaonice u Subotici, Katarina Čeliković već je drugi puta na susretima u Zapolju. Suradnja sa Hrvatskim srcem iz Rešetara počela je prije 3 godine.

Ivanka Grgić je prije tri godine došla u Vojvodinu čuti hrvatske pjesnike, podržala je naš projekt godišnjeg okupljanja i sklopila prijateljstvo koje traje već tri godine. Prošle godine smo prvi puta bili u Zapolju – neki pjesnici iz Zapolja, Nove Gradiške i Rešetara su bili kod nas tako da održavamo bliske odnose Hrvata sa obadvije strane granice. Ovom prilikom želim najaviti za 25. svibnja naš godišnji susret, 11. po redu… drago nam je da se ovo nacionalno okupljanje može podvesti pod jedan zajednički nazivnik a to su hrvatski pjesnici, kaže Katarina Čeliković.

Posebno atraktivni nastup imao je KUD Trenk, prvo izvedbom plesova Bunjevaca a zatim pučkim igrokazom na aktualne teme: koga hvata “POSKOK” (USKOK) zbog poticaja i  kako idu predizborne kampanje. Povjesničar i etnolog, prof. Zvonimir Toldi, muzejski savjetnik u Muzeju Brodskog posavlja u Slavonskom Brodu, oduševljen je manifestacijom a posebno ga se dojmio pučki igrokaz Trenkovaca.

– Na brodskom području mi nemamo ovakvu vrstu priredbi, vidim da ovdje gotovo svako mjesto ima svog pučkog pjesnika tako da je ovo okupljanje u Zapolju za svaku pohvalu. Što se tiče Trenkovaca – izvrsni su, gledao sam ih kod nas u Sikirevcima i nekoliko puta u Novoj Gradiški, neumorni su, toliko su duhoviti i imaju dobrih ideja… volio bih da još koji put nastupe u Slavonskom Brodu da ih što više ljudi vidi, kaže Toldi.

Autor: Saša R.

Komentari