Od 26. do 31. svibnja u Novoj Gradiški traje „Tjedan nenasilja“ u organizaciji Udruge za prevenciju socijalno-patološkog ponašanja mladih „Prevencija“. Manifestacija „Tjedan nenasilja” dio je projekta “Nenasilje – oružje snažnih”, Ministarstva socijalne politike i mladih, Policije i Grada Nova Gradiška.

“Danas je po prvi puta održana zajednička sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti koja nije slučajna. Njena namjena je  je bila osvijestiti povezanost i potrebe zajedničkog djelovanja i na prevenciji ovisnosti, ali i prevenciji nasilja.”, istaknula je mr. spec. kliniče psihologije Liljane Lukačević.

U sklopu sjednice mr. Ljiljana Lukačević održala je predavanje “Povezanost između zlouporabe droga i nasilja”. Zaključak cijelog predavanja svih stručnjaka koji sudjeluju u prevenciji u lokalnoj zajednici je da itekako ima smislia objedinjavati preventivne programe jer je prevencija ovisnosti u velikom dijelu i prevencija nasilja, dok je prevencija kriminaliteta u nešto manjoj mjeri prevencija ovisničkog ponašanja.

Ovom sjednicom otvoren je Tjedan nenasilja u našem gradu koji obiluje brojnim aktivnostima, informativnog, edukativnog i zabavog tipa sa ciljem prevencije nasilja i poruke da je potrebno razvijati nenasilje. Tjedan nenasilja završit će obilježavanjem Svjetskog dana nepušenja, te će toga dana na “kocki ili šahovnici” biti organiziran info štand sa edukativno – promotivnim materijalima. Nositelj ove akcije je Kordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti, a u akciju će se uključiti udruga “Pozitiva”, Društvo naša djeca i Gradsko društvo Crvenog križa.

U Tjednu nenasilja veliki broj stručnjaka, građana, djece i mladih, kroz niz će aktivnosti prezentirati alternativne, društveno prihvatljive oblike ponašanja i tako potvrditi kako su kontinuirana prevencija i edukacija jedini pravi način iskorjenjivanja nasilja među mladima. U Program „Tjedna nenasilja“ u Novoj Gradiški uključit će se odgojno-obrazovne i zdravstvene ustanove, organizacije civilnog društva te Policijska postaja Nova Gradiška, a u promicanju nenasilja svoj će doprinos kao i uvijek dati i svi lokalni mediji.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakStanje uzrokovano poplavama u BPŽ – zaključci Stožera na dan 26.5.2014.
Sljedeći članak| Veliko srce Rešetarčana!