Lokalni izbori su, u smislu Zakona o lokalnim izborima, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, izbori općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika i izbori zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda. Pravo birati na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike imaju državljani Republike Hrvatske s navršenih 18 godina života koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojoj se provode izbori. Ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova u prvom krugu glasovanja, održat će se drugi krug glasovanja četrnaesti dan nakon održavanja prvog kruga glasovanja. U drugom krugu izbor se ponavlja između dva kandidata s najvećim brojem glasova. U drugom krugu glasovanja izabran je kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Ako u drugom krugu glasovanja oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug glasovanja na način i po postupku propisanim za drugi krug glasovanja. Ako u trećem krugu glasovanja oba kandidata dobiju jednak broj glasova, izborni postupak ponovit će se u cijelosti.

Pravo biti biran za općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana, te njihovog zamjenika imaju državljani Republike Hrvatske s navršenih 18 godina života koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora imaju prijavljeno prebivalište na području jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojoj se provode izbori, osim onih kojima je Zakonom o lokalnim izborima zabranjeno da budu kandidirani.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima, maske će u zatvorenim prostorima biti obvezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.

To znači da će maske morati nositi i osobe koje na otvorenom čekaju ulazak u objekt gdje je biračko mjesto, ako ne mogu držati razmak veći od dva metra, proizlazi iz uputa koje je DIP pripremio u suradnji s HZJZ-om.

Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora (BO). Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamentarne, razlika je što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza te što je razmak s metra i pol povećan na dva.

Članovi BO-a, promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi sa covidom-19 ili su u samoizolaciji.

Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnjeva Celzijusa i/ili imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za covid-19 neka se jave nadležnom liječniku.

Birač nakratko skida masku jedino kada član BO utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju dezinficirati ruke. Preporučuje se da birač donese kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke.

U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje. Općinsko/gradsko izborno povjerenstvo vodi brigu da biračka mjesta, a bit će ih oko 6500, na njihovu području imaju potrebnu zaštitnu opremu. Prostoriju u kojoj je birački odbor treba temeljito prozračiti, a prozračivanje ponoviti više puta tijekom dana, na ulazu u prostoriju na vidljivo mjesto treba postaviti dezinficijens za ruke. Prije početka rada, određuje se član odbora zadužen za dezinfekciju.

Dok za glasačke kutije i paravane vrijedi razmak od najmanje dva metra, članovi BO-a moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol. Član BO-a koji ima oštećenja na rukama obavezno mora nositi rukavice, a isto vrijedi i za člana koji od birača uzima isprave. Svi članovi BO-a moraju redovito dezinficirati ruke te ne dirati lice, usta, nos i oči rukama.

 

Komentari
Prethodni članakU Domu kulture sutra uživajte u predstavi: Uvijek će nam ostati ljubav
Sljedeći članakDugoročna agro prognoza: Koje dijelove Europe će zahvatiti suša?