Bogatim programom jučer su mještani Cernika proslavili Dan općine. Bila je to prilika za rezimiranje i osvrt na sve učinjeno u protekloj godini, iznošenje planova razvoja za sljedeće razdoblje, ali i dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama za postignuća u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu općine.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu, nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća u Franjevačkom samostanu.

Dan Općine Cernik svojim prisustvom uveličali su i brojni visoki gosti i uzvanici general bojnik zapovjednik kopnene vojske Siniša Jurković, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš, saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Općine Selnice iz Slovenije Vlasta Krmelj sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić, načelnica bratske Općine Čavle Ivana Cvitan Polić sa suradnicima, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, Načelnik Općine Okučani Aca Vidaković, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, ravnatelj OŠ Primošten Nedjeljko Marinov, upravitelj zadruge Primošten Burni Blaž Jurin sa suradnicima, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković, predstavnici ustanova i institucija s područja grada i Brodsko posavske županije.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća, Hrvoje Žakić, a potom je načelnik Vitomir Žakić govorio o trenutnom stanju općine, projektima koji su realizirani i u tijeku te budućim planovima.

Radom do poboljšanja uvjeta za život u cijeloj općini

-“Ljestvica nam je bila visoko zadana, a ja se nadam da smo svi zajedno barem malo poboljšali uvjete življenja u općini Cernik, bez obzira u kakvoj se situaciji nalazi naša Slavonija. Ovom prilikom se zahvaljujem ministarstvima Republike Hrvatske, županiji Brodsko-posavskoj, te Gradu Novoj Gradiški i Općinama na pomoći koju ste nam pružili u ovom kratkom mandatu.

Dio aktivnosti koje smo ostvarili i na kojima radimo su: aglomeracija na području Cernik, gdje je mjesto Cernik dobilo priključke na vodu i kanalizaciju, u sklopu aglomeracije obnovili smo u Potočnu ulicu koju smo proširili i spojili s gradom Nova Gradiška. Program zaželi je zaživio i u općini Cernik u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija. U tijeku je katastarska izmjera k.o. Podvrško koja je pri kraju, a nakon toga slijedi Baničevac i to će biti zadnje mjesto u našoj općini i bit ćemo jedna od rijetkih općina koja je riješila svoje zemljišne knjige.

Krenuli smo i s izmjenama žarulja, te ćemo kompletno prijeći na led rasvjetu. Projekt je težak 1.237,000 kuna, a cijeli projekt ćemo isplatiti uštedom. Krenuli smo i s obnovom i uređenjem dječjeg vrtića koja će izaći  oko 3.000,000 kuna, te se nadamo da će na jesen naša djeca ići u novi vrtić. Završili smo i asfaltirali Školsku ulicu u vrijednosti od 1.150,000 kuna, uredili i usporili promet, te ulicu napravili protočnom u jednom smjeru. 

Nabavili smo polovni kombi za prijevoz ljudi na javnim radovima. Izgradili smo sanitarni čvor i nadstrešnicu, te uredili Oproštajni trg na groblju Cernik i nabavili stroj i opremu za održavanje groblja u vrijednosti 407.000 kuna. 

Započeli smo projekt provedbe i izobrazbe informativne aktivnosti održivom gospodarenju otpadom na području općina Staro Petrovo Selo, Okučani i Cernik. Izrada vodovodnih priključaka za naselja Baćindol, Baničevac i Šumetlica vrijednosti  1.800,000 kuna. Vodovod Giletinci krajem godine, te ako bude mogućnosti provesti i plinsku mrežu. Obnovili smo i Turističku zajednicu s kojom planiramo iskoristiti sve kapacitete koje imamo. 

Istaknuo je i projekt Strmac koji će uskoro biti gotov i spreman za aplikacije za EU fondove. Također smo potpisali ugovore o izgradnji reciklažnog dvorišta u našoj Industrijskoj zoni u vrijednosti od 3.000,000 kuna.” – izjavio je načelnik Vitomir Žakić

Naglasio je načelnik Žakić dobru suradnju sa svim društvima, jer svi oni promoviraju općinu od nogometa HNK “Mladost”, HPD “Tomislav”, KUD Cernik, Lovačka udruga Srnjak, Udruga umirovljenika, Udruga vinogradara i voćara.

Brojne čestitke za daljnji napredak općine, dodijeljena i općinska priznanja

U nastavku sjednice o konkretnim projektima i aktivnostima Općine Cernik progovorili su i gosti, u ime svih općina s područja bivše općine Nova Gradiška načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, general bojnik zapovjednik kopnene vojske Siniša Jurković, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Svima njima zajednička je želja kvalitetan, dobar život svih žitelja ove općine, ostanak na „rodnoj grudi” i stvaranje još boljih uvjeta za svekoliki razvoj. Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Cernik bila je prigoda i za dodjelu općinskih priznanja.

Zahvalnicu Općine Cernik dobila je Drenka Šimić za rad u samostanu i aktivno djelovanje u župnoj zajednici.

Povelju Općine Cernik za požrtvovnost i veliki pečat koji je ostavio u Cerničkoj župi kroz uređenje crkve i jaslica koje su postale prepoznatljive u cijeloj regiji i šire, dobio je fra Tomislav Hruška.

Povelje Općine Cernik za svoj rad i doprinose dobili si i Alen Kocić Koc i Helena Bakunić.

Poveljom Općine Cernik, za sva postignuća, nagrađena je i Cerničanka Antonija Trupinić, satnica i operativna časnica u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, vojna pilotkinja i instruktorica letenja. 

Nakon službenog dijela uslijedio je ručak u Društvenom domu uz glazbu TS Satir. Posjetitelji su mogli uživati i u izložbi slika i skulptura umjetnika: Ferdinanda Kulmera, Josipa Bićanića, Ivana Jelančića, Karla Kolunmdžića i Nenada Milića, a predstavljena je i  monografija zaklada obitelji Malašević.

U drugom dijelu obilježavanja Dana Općine, održana je poznata Cernička Ćuptetijada, a zabavni gosti iz Općine Čavle su pravili svoje tradicionalno jelo (palenta, kompirica, grobnički sir ) koje su dijelili svim posjetiteljima u Kulmerovom dvorcu, gdje su se poosjetitelji mogli opustiti i uz TS Lengeri. 

U večernjim satima sve prisutne koncertom su razveselili Keko, Šunka i Vatro u atriju Kulmerovog dvorca, gdje se slavilo do kasnih sati.

Komentari