U okviru jedinstvene kulturno-povijesne manifestacije, Dana europske baštine , koji se ove godine obilježavaju od 20. rujna do 5. listopada, jučer je, petak, 4.listopada , u našem gradu otvorena iznimno vrijedna izložba koja je Novogradiščanima predstavila nepoznat komadić srednjovjekovne prošlosti.

Da sintagma “mračno doba” ne pije vodu kada je riječ o značaju i kompleksnosti srednjovjekovne arhitekture, zaključili su sinoć svi posjetitelji iznimne izložbe otvorene u prostoru Doma kulture, zalaganjem brojnih stručnjaka. Zaboravljene godine starog Rimskog carstva, povijest graničara, ali i iznimno drevne kulture koje su tragove ostavile na brdu Slavča, samo su dio bogate povijesti novogradiškog kraja, s kojim se struka tek počela upoznavati. Ono što do sada nismo znali, a naporom entuzijasta, počinje poprimati istinski vrijedne obrise, razdoblje je srednjeg vijeka, period koji je na području Brodsko posavske županije, a posebno njenog novogradiškog dijela, ostavio tragova dovoljno za tri života.

Potvrdio je to i postav izložbe pod nazivom “Neke srednjovjekovne utvrde Brodsko posavske županije “, ali i organizatori- Ministarstvo kulture, stručnjaci zagrebačkog arhitektonskog fakulteta, Županijski konzervatorski odjel, Gradski muzej Nova Gradiška, Pučko otvoreno učilište Relković, te novogradiški ogranak Matice Hrvatske, kao i nekolicina uvaženih stručnjaka koji su radili na postavu- Ratko Ivanušec, diplomirani povjesničar umjetnosti, glavni autor izložbe, dr.sc.Zorislav Horvat, dr.sc. Stanko Andrić, županijska pročelnica Konzervatroskog odjela, Željka Perković, ali i dr.sc Marija Mihaljević, ravnateljica novogradiškog Gradskog muzeja.

Cilj izložbe koja će vas i narednih dana čekati u prostoru Doma kulture je, rekao je autor, prezentacija šest lokaliteta srednjovjekovnih utvda i kaštela na području naše županije, od Slavonskog Broda do Okučana- Petnja, Šagovina, Bijela Stijena,kaštel Cernik,kaštel Podvršje i ivanovačka utvrda Sveti Ivan Trnava kod Gornjih Bogićevaca. Uz kratak povijesni pregled plemićkih obitelji koje su u godinama srednjeg vijeka nastanjivali današnje novogradiško područje, konzervatorske analize tlocrta i ostataka građevne strukture, u okviru izložbe po prvi su puta izneseni rezultati istraživanja, ali i brojne nove spoznaje, te predstavljeni trenutno aktualni radovi. Nakon završetka izrade osnovne konzervatorske dokumentacije, plan je, upoznali su stručnjaci, registrirati lokalitete utvrda, te ih dugoročno proglasiti kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Upravo ta faza svima nama pružit će niz novih kulturno, turističko, edukativno-povijesnih prilika, otvoriti mogućnosti stručnih, ali i školskih ekskurzija, te po uzoru na brojne srednjovjekovne njemačke “Burgove”, omogućiti da  lokaliteti , koje do jučer nismo ni poznavali, postanu turistički biseri.  Njihov je  vrhunski  adut,  istaknuli su jučer, prilikom otvaranja izložbe stručnjaci i autori postava, uklopljenost u pejzaž,  kao i neodvojivost od prostora u kojem ljudi i danas žive. Osim predstavljanja stručnog dijela radova, cilj izložbe je, rekla je ravnateljica POU, profesorica Marija Karlovčan Subić, proširiti znaje i svijest stanovnika o izrazitoj vrijednosti i povijesnom značaju lokaliteta naših plemićkih gradova, upoznati sredinu i lokalnu zajednicu s njihovim trenutačnim stanjem, stupnjem ugroženosti i višestoljetnom degradacijom.

Osim atraktivnošću postava, izložba je oduševila i načinom prezentacije, kao i nesvakidašnjim otvorenjem. Po uzoru na velike, kulturne sredine, bio je to svojevrsni, multimedijalni spektakl, praćen druženjem, učenjem, ali i filmskom projekcijom, nakon koje je, u skladu s  regionalnim predznakom (  “slavonske utvrde ” ), poslužena i slavonska gastronomija.  Broj nazočnih Novogradiščana dokazao je još nešto- poklonika kulture, povijesti i arheologije, gladnih i željnih ovakvih događaja, itekako, ima i u našem gradu. I to ne samo tijekom Europskih dana baštine.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakGradonačelnik Bigović sastao se s poduzetnicima i obrtnicima
Sljedeći članakDan ružičaste vrpce