Jedini način zaustavljanja ptičje gripe, na farmama na kojima se pojavila, jeste eutanazija svih ptica (pataka, kokoši i drugih) koje tamo obitavaju. Vlasnicima peradi, koja će biti eutanazirana, ministar Tomislav Tolušić poručio je kako će biti obeštećeni u roku od mjesec dana.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je, u povodu početka eutanazije peradi zaražene ptičjom gripom na farmi kod Velike Gorice, izjavio da je virus vjerojatno došao s divljim pticama koje su u migratornom razdoblju te da od 16. siječnja vrijedi naredba o zabrani držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj dok ne prođe opasnost, piše Glas Slavonije.

Na farmi peradi u Sopu Bukevskom tijekom vikenda otkriven je i utvrđen visokotapatogeni virus ptičje gripe koji nije štetan za zdravlje ljudi, ali je štetan za svu perad u okolici, rekao je ministar Tolušić te dodao da je jedini način zaustavljanja te bolesti eutanazija svih ptica (pataka, kokoši i drugih) na farmi. Svim vlasnicima peradi koja će biti eutanazirana ministar je poručio da će biti obeštećeni u roku od mjesec dana, no kazao je i da se šteta još ne može procijeniti. Na pitanje novinara što je s jajima zaražene peradi, kazao je da su od peradi na farmi u Sopu Bukevskom sva jaja bila rasplodna i nisu bila za konzumnu upotrebu. No, dodaje, postoje dokumenti te se zna gdje su jaja isporučena.

Pomoćnik ministra Damir Agičić objasnio je da je laboratorij koji je radio pretrage akreditiran za taj posao i nema dvojbe da je riječ o ptičjoj gripi.

Kako SBplus dozanje, na području Brodsko-posavske županije nema zabilježenih slučajeva peradi zaraženih ptičjom gripom.

Izvor: sbplus

Komentari
Prethodni članakVodni potencijali RH višestruko nadmašuju potrebe za vodom
Sljedeći članakKazne za građane koji ne čiste snijeg kreću se od 500 do 2500 kuna.