Članovi Kulturno umjetničke udruge Cernik večeras su imali prigodu ugostiti vrhunske profesionalce i sjajne plesače na njihovim, sada već tradicionalnim Folklornim susretima koji se trinestu godinu zaredom održavaju pod jedinstvenim nazivom “Lipa moja Slavonijo”.

Kao i toliko puta dosada, Cerničani su na svojoj smotri večeras ugostili vrhunska foklorna društva, Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana, Kulturno umjetničko drušštvo “Baščaršija” iz Sarajeva, Kulturno umjetničko društvo “Metković” iz Metkovića, KUD “Sv. Juraj” Draganić, a svoje plesačko i pjevačko umijeće večeras su posjetiteljima prezentirali i članovi folklornog i dječjeg ansambla Kulturno umjetničke udruge “Cernik”.

Posjetitelji su mogli uživati u nezaboravnom programu koji se rijetko može vidjeti na našim prostorima, pjesmama i plesovima zapadne Hercegovine, doline Neretve, starog Sarajeva, Draganića, Podravine, zagrebačkog Prigorja, sarajevskog polja, Korduna, Baranje, Hrvatskog zagorja i Slavonije.

Svatko od društava na svoj način prezentiralo je običaje, pjesme i plesove kraja iz kojega dolaze, dok su profesionalna društva iz Sarajeva i Zagreba koja okupljaju nekoliko stotina članova prikazala samo mali dio koreografija iz svih dijelova zemlje koje njeguju.

– Kulturno umjetnička udruga “Cernik” iz Cernika, osnovana je 2004. godine s ciljem njegovanja i očuvanja folklorne i glazbene baštine te običaja cerničkog kraja i Lijepe naše. Članovi folklornog ansambla podjeljeni su u tri skupine; reprezentativna, pripremna te dvije dječje grupe, dok u sastavnom dijelu tamburaškog orkestra je i sekcija tradicijskih instrumenata.

Osim plesova cerničke župe i novogradiškog kraja, na programu se nalaze vrhunska koreografska ostvarenja raznih etnokoreologa iz cijele Hrvatske: Stari Splitski plesovi, Pjesme i plesovi Baranje, Međimurja, Posavine, Brodskog posavlja, Korduna, Vrlike te Hrvata Bunjevaca.

KUU Cernik je punopravna članica CIOFF-a, Hrvatske sekcije, te je predstavljala naše boje na mnogobrojnim festivalima diljem Lijepe naše i inozemstva. Nastupili smo na raznim CIOFF-ovim festivalima od Karlovca, Kašela, Dugopolja, Muća i Koprivnice u domovini, tako i na međunarodnim u Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj…

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, na Prvoj smotri koreografiranog folkora Brodsko posavske županije, osvojila je prvo mjesto, te čast prestavljanja na Državnom natjecanju folklornih ansambala. U sklopu KUU Cernik i djeluje ženska pjevačka skupina, koja bilježi brojne uspjehe, te su i nositeljice nagrade prvakinja županije Brodsko-posavske. 2013. godine, osvojile su na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Krapini prvo mjesto u kategoriji folklorna glazba.

2013. godine na Županijskoj smotri pjevačkih skupina, Vesna Valentić Runjaš, proglašena je počimaljom županije, te dobitnicom nagrade Dorin. Društvo je dobitnik ibrončane plakete Hrvatskog sabora kulture za 10 godina djelovanja i uspješnog promoviranja hrvatske tradicijske kulture – istaknuo je Nikola Kramar, voditelj društva i folklorni pedagog.

– Sretni smo što smo i ove godine uspjeli organizirati našu smotru, nadam se da će se naši gosti ugodno osjećati u našem kraju, a posjetitelji uživati u vrhunskom programu – kaže Ivan Ivanović, predsjednik Kulturno umjetničke udruge “Cernik”.

Posjetitelji ovogodišnjih folklornih susreta u Cerniku večeras su imali jedinstvenu prigodu uživati u sjajnom folkornom glazbenom ostvarenju i vrhunskim nastupima, stoga, organizatorima na svemu viđenom i doživljenom, sve čestitke!

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakČestitka HSLS-a BPŽ povodom Bljeska i Međunarodnog praznika rada
Sljedeći članakČestitka gradonačelnika Vinka Grgića povodom pravoslavnog Uskrsa