U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, Umjetničke radionice Heferer – Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira, župnog ureda Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i novogradiškog ogranka Matice hrvatske u subotu, 3. listopada u crkvi sv. Terezije Avilske Novogradiščani i svi ljubitelji glazbe imat će prigodu uživati u još jednom vrhunskom glazbenom doživljaju, koncertu na orguljama.

Ove godine nastupit će istaknuti glazbeni umjetnici, dobitnici brojnih vrhunskih nagrada, jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović.

Podsjetimo, povijesne orgulje Ivana Pumppa izgrađene su 1850. godine za župnu crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a 1929. godine prenesene u crkvu sv. Terezije Avilske. Temeljitu restauraciju i rekonstrukciju obavila je radionica Heferer 2010. godine.

Od tada, svake godine Novogradiščani imaju prigodu uživati u vrhunskim glazbenim ostvarenjima i orguljaškoj baštini.

Koncert će početi u 18,30 sati, ulaz je slobodan, i kako ističu organizatori, svi su dobrodošli!

 

LJERKA OČIĆ, jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nakon završenog studija u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta, nastavila je usavršavanje kod svjetski priznatih umjetnika i pedagoga poput Gastona Litaizea (Francuska), prof. Dr. Michaela Schneidera (Njemačka) i prof. Luigija Celeghina (Italija).
Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Sibiru, Ukrajini, Moldaviji, na znamenitim orguljama , te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve,Tokya, Sidneya, Kuala Lumpura, održavši preko 1300 koncerata.
Nastupa uz znamenite dirigente, orkestre i soliste, a već niz godina koncertira u duu sa slovenskim trubljačem, Stankom Arnoldom. Djeluje kao redovni  profesor orgulja, komorne glazbe i kolegija „Povijesna  izvođačka praksa“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu. Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja, te dobitnica niza međunarodnih i domaćih priznanja, među kojima se ističu Nagrada Milka Trnina  1993. godine, te dvije diskografske nagrade „Porin“ za najbolji album i najbolju solističku izvedbu  koncerata J.S. Bacha (nach Vivaldi) u 2000. godini.
Dobitnica je i Nagrade za doprinos glazbenoj umjetnosti Američkog biografskog instituta, a za svoj pedagoški rad , primila je godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008. godine. Tijekom Domovinskog rata, kao umjetnica, dala je svoj doprinos djelujući u Kriznom štabu Croatian Music Aid-a, te održavala koncerte u ratnim zonama, za što je primila brojne zahvalnice te priznanja Hrvatske vojske.
Predsjednica je Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“, gdje kroz različite segmente, od  uređivanja notnih izdanja ( redaktorski rad na cjelokupnom opusu Franje Dugana, priređivanje “Zbirke hrvatskih nepoznatih  skladatelja 18.stoljeća”, redaktorski rad na zbirci “Orguljska baština grada Korčule”) do organizacije festivala i ljetnih škola ( Orguljaška ljetna škola Petar Nakić – Rab, Festival Petar Nakić – Rab) predano radi na promociji hrvatske orguljske baštine.
Snimila je preko 20 nosača zvuka, a tijekom 2009/10.godine, čak osam novih diskografskih izdanja, među kojima je i četverostruki album  “Hrvatska orguljska glazba” (od renesanse do danas) u izdanju Cantus-a , jedinstvenu antologijsku zbirku, hommage hrvatskoj orguljskoj baštini.
U povodu 220-te obljetnice smrti Josepha Haydna objavila je album “Divertimento organistico” s glazbom Haydna i Mozarta u izdanju Croatia Recordsa, koji je 2010. osvojio nagradu „Porin“ za najbolju produkciju.
Autorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi.

 

BRANKO MIHANOVIĆ oboist, pohađao je Muzičku akademiju u Zagrebu te diplomirao na Visokoj državnoj glazbenoj školi u Freiburgu u klasi prof.  Heinza Holligera. Bio je solo oboist Opere HNK u Zagrebu te od 1984. prvi oboist orkestra Zagrebačke filharmonije. Godine 2001. izabran je za docenta,  a od 2013. za redovnog profesora oboe na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Solistički je nastupao u većini europskih zemalja,  Kini,  Južnoj Americi,  SAD-u  te održao brojne  koncerte uz pratnju  renomiranih hrvatskih i inozemnih orkestara. Imenovan je ravnateljem Opere HNK u Zagrebu  u dva mandata  u razdoblju od 2005. do 2013. godine. Bio je član  žirija domaćih i međunarodnih natjecanja kao i mnogobrojnih komornih ansambala poput Zagrebačkog puhačkog trija, Zagrebačkog puhačkog ansambla, ansambla Musica viva, Cantus i Acoustic project. Brojne snimke ostvario je za Croatia records, Cantus, Aquaria records, Orfej i potrebe Hrvatskog radija. Dobitnik je strukovne nagrade “Milka Trnina”  Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

 

Komentari