OPG Halambek iz Starog Petrovog Sela postoji od 2002. godine. Vlasnica je Borna Halambek, čije delicije od bobičastog voća Novogradiščani jako dobro poznaju. Od kupina, malina, crnog ribiza rade različite pekmeze, džemove i maremalde, ali i sokove.

Na OPG-u je u posljednja 4 mjeseca bilo vrlo radno. Kada u lipnju krene berba kupina, ona ne staje do rujna. Paralelno s berbom odvija se i prerada voća u različite marmelade i pekmeze. Dio voća prodali su rinfuzno, a dio su pak zamrznuli da bi mogli praviti još pekmeza tijekom godine. S obzirom da su vrlo kvalitetni, na proljeće ih ima jako malo za prodaju.

Kada dođe jesen, na red dolaze brojne manifestacije i festivali. Proteklog vikenda sudjelovali su na Hrvatskom festivalu pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku od 25.-27.09. Pred više od 100.000 posjetitelja poredstavili su svoje najbolje proizvode. Prijašnjih godina sudjelovali su i u ocjenjivačkom dijelu natjecanja gdje su osvajali brojne medalje, no ove godine zbog obujma posla nisu stigli poslati uzorke na natjecanje. Ovaj vikend, od 02.-04. listopada sudjeluju na 17. manifestaciji “Jesen u Lici” u Gospiću. Također, tijekom jeseni, sudjelovat će na Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici, Bučijadi u Ivanić Gradu i Adventu u Novoj Gradiški.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža, te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Nakon cvjetanja iz svakog pojedinog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i gotovo crne boje.

 

Komentari
Prethodni članakVrhunske kupine rastu u Starom Petrovom Selu
Sljedeći članak24. obljetnica Samostalne psunjske satnije