Članovi Kulturno umjetničkog društva „Vrbje“ sinoć su, po prvi puta bili uspješni domaćini Prve smotre izvornog folklora pod nazivom „Vijala se vrbičica“. Ni kiša, ni loše vrijeme nisu spriječili posjetitelje i goste da se odazovu smotri, a posebnu pohvalu, uz domaćine, zaslužuju i mještani Vrbja koji su okitili cijelo selo.

Ljudi koje je okupio zajednički hobi, ljubav prema pjesmi, plesu i rodnom zavičaju te koji svojim zalaganjem, nepresušnim elanom i entuzijazmom žele očuvati običaje i tradiciju naših predaka, odlučili su krenuti s novom inicijativom i manifestacijom.

Kako ističe Suzana Petrović, predsjednica KUD-a Vrbje, želja im je bila okupiti kvalitetna izvorna kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i šire kako bi zajedno sačuvali i prikazali naša tradicijska blaga.

Podsjetimo, KUD Vrbje obnovljen je 2010 godine, a nastao je na temeljima Izvorne družine osnovane 50-tih godina prošlog stoljeća. Broji vise od 50 članova u tamburaškoj, pjevačkoj, dječjoj i folklornoj sekciji. Nastupima diljem Hrvatske bavi se očuvanjem izvorne baštine, običaja i tradicije sela Vrbje i novogradiškog kraja. Sudionici su svih većih Smotri u RH od kojih se posebno ponose sudjelovanjem na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Smotri Na Neretvu misečina pala, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i brojnim drugim. Na prvoj smotri izvornog folklora pod umjetničkim vodstvom Zvonka Šantića predstavili su se pjesmama i plesovima novogradiškoga kraja.

Prva ovogodišnja smotra izvornog foklora bila je i više nego uspješna, a uz domaćine posjetiteljima su se predstavila kulturno umjetnička društva iz više hrvatskih gradova i mjesta, članovi Kulturno umjetničkog društva „Nikola Šubić Zrinski” Petrijevci, KUD-a „Šubić” Novska, „Hrvatska seljačka sloga” Opatovac, Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega i Kulturno umjetničko  društvo „Barban” iz Barbana.

Pozdravne je riječi gostima i posjetiteljima uputio načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, a potom su posjetitelji mogli uživati u brojnim koreografijama gostiju i domaćina.

-Presretan sam što smo ove godine, po prvi puta na našoj Smotri izvornog foklora “Vijala se vrbičica” okupili ovoliki veliki broj gostiju. Iako nam vrijeme nije bilo naklonjeno, odazvao se veliki broj posjetitelja i vjerujem da su svi uživali. Bio je ovo pravi glazbeni užitak i događaj za sve ljubitelje folklora i običaja Lijepe naše. Općina Vrbje nastoji biti uz svako društvo i udrugu s područja naše općine, a tako će biti i ubuduće. Ponosni smo na naš KUD “Vrbje”, na sve što rade i ovu manifestaciju koju su organizirali – kaže načelnik Jurišić.

Sklopljena su nova prijateljstva, dogovorena nova, buduća suradnja, a zadovoljni otišli i gosti i posjetitelji. Druženje je nastavljeno do „sitnih sati“ uz Tamburaški sastav „Merak“.

Za sve viđeno i doživljeno, odabir gostiju i gostoprimstvo domaćina, čista petica i poticaj da nastave dalje. Sretno!

 

 

Komentari
Prethodni članakGradska glazba: Večeras kreću promenadni koncerti u Gradskom parku
Sljedeći članakSutra u kinu drama: Čuvar brata svoga