Kako piše “Glas Slavonije”, vojni studiji Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman i Ministarstva obrane koji se izvode u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, atraktivni su među maturantima kako zbog sigurnog radnog mjesta koje ih čeka nakon završetka studija, tako i zbog besplatnog studiranja.

Naime, nakon završetka jednog od ovih studija čeka ih siguran posao u postrojbama Oružanih snaga RH na mjestima prvih časničkih dužnosti, kao i dobra plaća. Osim toga, studenti kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja, uključujući smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz te mjesečnu stipendiju.

Studenti se na 1. godini stipendiraju s 800 kuna, na 2. godini studija s 1000 kuna, na 3. godini s 1200, dok stipendija za 4. godinu iznosi 1300 kuna. U okviru profesionalnog razvoja, časnici se upućuju na više razine obrazovanja časnika i specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu, čijim završetkom zadovoljavaju uvjete za promicanje u viši čin i na višu zapovjednu dužnost.

Na natječaj se za upis u akademsku godinu 2017./2018. na neki od vojnih studija prijavilo ukupno 547 kandidata, od kojih 117 djevojaka.

51 kandidat iz Slavonije

Na studije Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo ove se godine prijavio ukupno 51 kandidat iz Slavonije, s time da su se neki kandidati prijavili na oba smjera. 21 kandidat je iz Osječko-baranjske, 16 kandidata je iz Vukovarsko-srijemske, četiri kandidata su iz Požeško-slavonske županije, a deset kandidata iz naše, Brodsko-posavske županije.

Iz MORH-a ističu da broj prijavljenih kandidata na oba studija s područja čitave Slavonije nikada nije bio ispod 50, a da je interes uvijek u prosjeku dvostruko veći za Vojno vođenje i upravljanje. Za studij vojnog pilota prijavila su se ukupno četiri kandidata iz Slavonije, dva iz Osječko-baranjske, jedan iz Vukovarsko-srijemske i jedan kandidat iz Brodsko-posavske županije, od kojih dvije žene.

Izvor: Glas Slavonije, Jasenka Pejaković

Komentari