Autor teksta: Mira Linjaković, prof. savjetnik, Stručna suradnica pedagoginja u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška
 
Vodič za preživljavanje u srednjoj školi: Muke po upisima (za učenike osmih razreda)
 
Treći je mjesec, a već od nove godine svi te gnjave što ćeš upisati. Roditelji zabrinuto klimaju glavom kad se spomenu ocjene u sedmom i osmom razredu. Rođaci i susjedi imaju prijedloge i preporuke koja je škola za tebe najbolja. A ti? Imaš li uopće predodžbu što želiš, čime se želiš baviti u životu, osim zabave i druženja s prijateljima. Nisam baš sigurna da imaš volju o tome raspravljati.
 
Htio ne htio, taj dan se sve više približava. Ovih dana će iz srednjih škola dolaziti brošure, plakati, pa i osobe koje znaju više o zanimanjima i vrsti škole koju vam preporučuju. Neki od vas će ići na razgovor i testiranje kod psihologa ( njima će možda biti lakše jer će im stručnjak reći koje zanimanje je za njih najbolje) A onda…sve to je jako korisno ako su ti ocjene dovoljno dobre za željeno zanimanje ( tvoja želja ili želja roditelja). Možda ćeš se ovih dana sjetiti da si mogao imati bar četvorku iz matematike u sedmom razredu, a ne trojku kao što ih ima većina u razredu. Mogao si, mogao si. Kao da sad to nešto vrijedi.
 
Sada si u osmom razredu, muke po upisima samo što nisu krenule, a tebi je tako lijepo u osmom razredu. Najstariji ste u školi, ekipa se baš složila i bilo bi lijepo da ostanete svi skupa i u srednjoj. Možda ti pada na pamet da upišeš istu školu kao i većina u razredu , važno je da smo zajedno i sve će biti u redu. Naravno, tu ideju ne smiješ niti reći roditeljima, jer će biti svega. Odlučiš, mudro ću šutjeti do petog mjeseca, a onda, kao slučajno, odabrati istu školu kao Josip, Vedran i ostali dio ekipe.
 
Kreće bombardiranje informacijama, upute kako ući u aplikaciju za upise, roditeljski sastanci, razgovori za ručkom, pa onda opet za večerom. Što uopće znači tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo i slično. Mama naglašava da biraš samo škole koje su nam blizu, putovanje u udaljeni grad ne dolazi u obzir ( a baš si mislio otići u Zagreb u neku školu- koja god to bila). Razrednici se trude pojasniti vam osnovne pojmove vezane za upis. Aplikacija je jednostavna, teže su igre u kojima ste već odavno profesionalci. Najteže od svega je donijeti pravu odluku. Imaš samo četrnaest godina i do sada su većinu važnih odluka donosili roditelji. Sada, odjednom, svi očekuju da budeš dovoljno odrastao, dovoljno zreo da doneseš odluku u kojem smjeru će ići tvoj život. To je jako važno, ponekad presudno za sve ono što dolazi kasnije: posao, obitelj, mjesto stanovanja. Predaleko? E da, to se zove odgovorno odlučivanje, biti siguran da upravo to želiš.
 
Za utjehu, mnogi odrasli i danas prolaze muke po nečemu kao što ti prolaziš muke po upisima. Sve to je život. Svemu tome ćemo se možda zajedno smijati kada prođe, a ti budeš ponosan srednjoškolac, kakvu god odluku donio. I još jedna utjeha. Ispred tebe je još puno godina učenja i rada. Imaš vremena i promijeniti svoju odluku ako škola koju odabereš ne ispuni tvoja očekivanja. O tome ćemo razgovarati kasnije.
Poslušaj sve što ti imaju reći oni koji znaju više o nekoj školi, pregledaj svoje ocjene, potrudi se poboljšati bar jedan dio, uvaži mišljenje roditelja, prijatelja, svih dobronamjernih ljudi, ali….odluka mora biti tvoja.
 
Za sva pitanja na koja nemaš odgovor, pitaj pedagoginju, čekam te, poručuje Mira Linjaković
 
Izvor: ETEŠ NG 
Foto: Ilustracija/Internet 
Komentari
Prethodni članakVlaović o rodiljnim i roditeljskim naknadama: ”Ako je mogla Marija Terezija, mora i Hrvatska Vlada”
Sljedeći članakRekonstrukcija krova Društvenog doma u Drežniku