Državne stipendije dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Za sada postoje dvije vrste:

– državne stipendije za studente slabijeg socio-ekonomskog stanja

–  stipendije koje se dodjeljuju studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti, a za obje mogu konkurirati i brucoši

Uvode se i nove dvije vrste državnih stipendija – one za posebne skupine studenata te stipendije za studente pripadnike romske nacionalne manjine. Važno je naglasiti da tijekom isplaćivanja bilo koje vrste državnih stipendija studenti ne smiju primati drugu stipendiju financiranu iz javnih izvora. Moguće je prijaviti se na natječaj do student prima drugi stipendiju iz javnih izvora, ali ako ostvari pravo na državnu i želi da mu se ona isplaćuje, mora se odreći druge stipendije.

Državne socio-ekonomske stipendije dodjeljuju se putem natječaja kojeg Ministarstvo raspisuje na svojim stranicama do 15. listopada tekuće akademske godine. Pravo koje ostvarite u jednoj akademskoj godini ne prenosi se u sljedeću nego se za svaku godinu prijavljujete na raspisani natječaj. Na natječaj se studenti prijavljuju elektroničkim putem, a činom sklapanja ugovora smatra se online prihvaćanje uvjeta stipendiranja.

Ova stipendija dodjeljuje se samo redovnim studentima i to u tri kategorije:

– E kategorija (za redovite studente slabijeg socio-ekonomskog statusa)
– 
D1 kategorija (za redovite studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata)
– 
P kategorija (za studente s invaliditetom i studente koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije)

Na natječaj Ministarstva mogu se prijaviti samo studenti koji su u prethodnoj godini stekli najmanje 45 ECTS-a i kojima ukupan broj ECTS bodova podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina nije manji od 40. Taj se uvjet ne odnosi na studente prve godine.

Najviše stipendija dodjeljuje se u E kategoriji, a glavni uvjet su niski prihodi kućanstva. Boduju se na natječaju i drugi socijalni uvjeti u kojima student živi, poput života bez roditelja ili s jednim roditeljem, života izvan prebivališta, školovanja braće i sestara. Sve kategorije na kojima je moguće ostvariti bodove možete vidjeti na pravilniku na ovoj poveznici.

Ova stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, isplaćuje se do 15. u mjesecu i iznosi 1.200 kuna mjesečno, odnosno 10.800 kuna godišnje. Važno je naglasiti kako je dosadašnja praksa, barem u posljednjih nekoliko godina, bila takva da se prve tri rate isplaćuju u prosincu, a posljednja u lipnju. Dakle, stipendiju nećete dobiti čim krenete na faks. Ako student ne uspije položiti sve ispite u godini ili se ispiše s visokog učilišta, stipendiju nije potrebno vraćati. 

Izvor: srednja.hr

Foto: Pixabay/clipartpanda

Komentari
Prethodni članakNK “Sloga” Nova Gradiška: Promjene u vodstvu i pomlađivanje kadra
Sljedeći članakJasminka Kolić nova ravnateljica dječjeg vrtića u Rešetarima