Aktivno i vrijedno se radilo u prošloj 2018. godini kada su u pitanju Udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Grada Nove Gradiške  potvrđuje koordinator za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška Vlatko Greiner.

– “Po evidenciji koju svaki mjesec dostavljam gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću u 2018. godini imali smo 149 događanja, što braniteljskih udruga, pa tako i stradalnika iz Domovinskog rata, posla je stvarno bilo na pretek “- rekao je. 

Od 149 aktivnosti i događanja koje su proveli u 2018. godini Greiner je izdvojio neke od najvažnijih, iako kako kaže, sva događanja, pa i najmanja za braniteljsku populaciju su važna. 

– “Iza nas je mnoštvo toga i skupštine i sastanci, polaganje vijenaca, odlasci na brojna druženja, ma nema što nije bilo. Ako ćemo krenuti kronološkim redom u siječnju smo obilježili vojno redarstvenu akciju ”Širinci 92”, a nakon toga brojni branitelji i Udruge sudjelovali su na već tradicionalnoj manifestaciji ”Grahfest”. Nakon toga održali smo jedan važan sastanak na kojemu smo pokušali ujediniti braniteljske Udruge, nismo uspjeli jer svaka Udruga želi zadržati svoju autonomiju. Već u veljači, kao i svake godine posjetili smo Staru Gradišku, a tada je bila i predstavljena knjiga Vlade Radošića ”Pakao Srpskog logora”. U ožujku je organiziran prijevoz za Dan Grada Vukovara, obilježili smo i 27. obljetnicu specijalne policije. Travanj smo posvetili Bljesku, naručili smo i postavili zastavice, posvetili smo se maksimalno organizaciji da na sam dan obilježavanja sve bude savršeno,  a održan je i koncert Mate Bulića koji je oduševio Novogradiščane. Svibanj je bio također poseban mjesec za nas, tada smo izabrali tenk koji je i danas izložen u Novoj Gradiški. Brojni sastanci, obljetnice i druženja održani su u lipnju, a srpanj je obilježila je hodnja hrvatskih branitelja od Kutine do Vukovara. 5. kolovoza znamo da je Oluja, predstavnici 121. brigade organizirali su uistinu prekrasno druženje povodom spomenute obljetnice. 15. rujna u Slavonskom Brodu obilježen je Dan branitelja Brodsko posavske županije. Ono na što sam izuzetno ponosan, prvi put u povijesti u Novoj Gradiški održan je okrugli stol 121. brigade gdje su se okupili brojni sudionici Domovinskog rata i visoki gosti koji su oko 5 sati raspravljali o tome što se događalo na Novogradiškom ratištu kako bi se napravila prava i istinita monografija. Odigrana je i utakmica veterana 121. brigade protiv veterana Sloge, a 29. rujna bio je najvažniji dan u sklopu obilježavanja Dana 121. brigade kada smo svečano otvorili Trg 121. brigade. U listopadu kao i svake godine obilježimo Psunjsku satniju, Dan neovisnosti i 9. listopada imao sam čast razgovarati s predsjednicom RH, Kolindom Grabar Kitarović o braniteljskim Udrugama. Studeni smo obilježili odlascima u Škabrnju, a i posjetili smo Vukovar pod  geslom ”27 kilometara za 27 godina”, a naravno i zapaljeni su lampioni za Vukovar. U 12. mjesecu ponovno smo išli na razne obljetnice, predstavljanje knjiga, a i brojni turniri su tu. Sve navedeno je u kratko, izdvojio sam samo neke od događanja i manifestacija koje smo posjetili i obilježili, predugo bi ovo trajalo da sam izdvojio baš svaku, ali i po ovome sažetom može se zaključiti da smo aktivni”. 

Trenutno na novogradiškom području djeluje 15 Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, od toga 11 je aktivnih, rekao je Greiner.

-”Sve ovisi o programima. Koja se Udruga ne javi za programe za ovu godinu neće dobit sredstva, stoga ju smatramo neaktivnom. 2018. godini za Udruge je bilo osigurano 128.000,00 kuna, a za 2019. gradonačelnik Grgić zajedno s suradnicima osigurao je 140.000,00 kuna, što znači da i Grad ima sluha za ono što branitelji rade”.

Progovorio je Greiner i o tekućoj, 2019. godini

-“Vidjet ćemo kakva nas godina očekuje jer realno svaka je sama po sebi specifična i ne želim ništa unaprijed govoriti ali aktivno ćemo raditi jer svaki trud se isplati. Slobodno i bez zadrške mogu reći kako je 2018. bila uspješna i nadamo se da će i 2019. biti upravo takva. Iskoristit ću ovu prigodu da se zahvalim svima koji su se trudili u prošloj 2018. godini kako bi se obilježili svi važni trenutci iz naše povijesti i Domovinskog rata, a sigurnim i snažnim koracima nastavljamo još bolje i još jače prema naprijed” – zaključio je 

Ako vas zanima još opširniji govor vezan uz ovu temu večeras od 20:00 sati na Domaćem radiju, frekvenciji 98.1 Mhz, imat ćete prilike poslušati emisiju Braniteljski pleter u kojoj gostuje upravo Vlatko Greiner.

Komentari
Prethodni članakDanas slavimo 27.obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Sljedeći članakSvečano obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske