Iako je pozdravila planirano smanjenje PDV-a na dio namirnica, saborska oporba u četvrtak je kritizirala Vladin prijedlog porezne reforme, držeći da je porezno rasterećenje koje se nudi premalo i da ga neće osjetiti najsiromašniji, piše N1.

Izmjenama Zakona o PDV-u, koji je dio poreznog paketa, predviđa se proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od iduće godine na dječje pelene, meso, ribu, povrće, voće, jaja, kao i smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 2020. Beljak: Treba “žmikati” velike poduzetnike

Sve to zajedno je malo ili ništa, opća slika je katastrofa, ocijenio je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji drži da se paket poreznih zakona teško može zvati reformom, više se radi o kozmetici koja neće promjeniti opću sliku u Hrvatskoj.

Krešo Beljak (HSS) pozdravlja smanjenje PDV-a na meso, voće, povrće i jaja, ali apelira na Vladu da se nekim podzakonskim aktom prisili trgovce da smanje cijene hrane na razinu koja bi bila prihvatljiva i najsiromašnijima. Smatra da država svojim poreznim rješenjima treba čuvati i poticati male poduzetnike, a velike “žmikati”, jer će se tako državni proračun sigurno bolje puniti.

Vladu je pozvao da poljoprivredne proizvođače kompletno oslobodi od poreza na sve što im treba za proizvodnju, a oni će, uvjeren je, posredno puniti proračun.

Vlaović: Manji PDV na kulen i kobasice

HSS-ov Davor Vlaović pozvao je Vladu da smanji PDV na kulen i kobasice. Ako to ne napravite, onda možemo svi otići znate gdje, kazao je Vlaović i protestno potrgao prijedlog zakona o PDV-u.

Ministar financija Zdravko Marić odgovorio mu je da zasad nije predviđeno smanjenje PDV-a na mesne prerađevine, ali je “na ćevapčiće već smanjeno”.

SDP-ov Marko Vešligaj podsjeća kako je jedan od glavnih predizbornih aduta HDZ-a bilo smanjenje stope PDV-a s 25 na 23 posto. “Ne iznenađuje me da je HDZ opet iznevjerio svoje predizborno obećanje, sjetimo se jamstvenih kartica. To obećanje se svelo na neko navodno smanjenje za jedan postotni poen, ali od 2020. Toliko o obećanjima i vašoj vjerodostojnosti’, kazao je Vešligaj.

Dobili smo žongliranje poreznim stopama od kojih velika većina građana neće imati koristi, smatra Vešligaj.

Panenić: Neće doći do povećanja potrošnje voća i povrća

Tomislav Panenić (Most) drži da nitko neće kupiti više voća i povrća zbog smanjena stope PDV-a, odnosno da neće doći do značajnijeg povećanja potrošnje, bez čega nema ni povećanja proizvodnje i zapošljavanja.

Ipak, nada se da će trgovački lanci prepoznati smanjenje PDV-a, pa će se to osjetiti na cijenama.

Branko Hrg (HDS) poručuje da se njegov Klub ne protivi smanjenju poreza, ali moli ministra financija da vidi mogućnost izjednačavanja uvoznog lobija i domaćeg poljoprivrednog proizvođača.

HNS podržava nižu stopu PDV-a na svježe meso, ribu, voće i jaja i siguran je da će doći do smanjenja cijena tih proizvoda, no nije siguran da će građani osjetiti smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, kaže Božica Makar.

Izvor/Foto:N1

Komentari
Prethodni članakAko nakon gimnazije niste upisali fakultet, ovo su poslovi kojima bi se mogli baviti
Sljedeći članakOprez: Policija će pojačano kontrolirati promet i sankcionirati prekršaje!