Ovaj petak bio posljednji je dan trećeg ciklusa štrajka u osnovnim i srednjim školama, a ujedno je i 26. dan cirkularnog štrajka.  Još u srijedu je nakon propalih pregovora sa sindikatima ministar rada, Josip Aladrović, kazao kako dani u štrajku nakon 15. studenog neće biti plaćeni, a to je potvrdio i premijer Andrej Plenković. To bi za nastavnike u štrajku značilo da u prosjeku ostaju bez 315 kuna dnevnice, prenosi Jutarnji list.

– Mi smo komunicirali da ćemo platiti dane u štrajku do 15. studenog. Željeli smo pokazati dobru volju za dogovorom. Prvi dio studenoga, iskazali smo volju da platimo štrajk, međutim sada ovom ponudom, objektivnih okolnosti za štrajk više nema (…)  Nakon 15.11. smatramo da nema više potrebe, odnosno, nećemo platiti dane provedene u štrajku, jer to je trošak za državni proračun, kazao je za NovaTV u srijedu, nakon propalih pregovora sa školskim sindikatima, ministar rada Josip Aladrović.

Za dan u štrajku plaća manja za 315 kuna?

Ista se izjava o tome da dani od ponedjeljka neće biti plaćeni mogla čuti i od premijera Andreja Plenkovića, koji je o tome govorio u uvodu posljednje sjednice Vlade.

– Ta odluka je nakon razmatranja, razgovora, nakon dijaloga koji se odvija u nekoliko formata, po našem dubokom uvjerenju razumna i racionalna i ona je dio apela da se sagleda sve što je na stolu, Plenkovićeve su riječi

Kako piše Jutarnji list, nastavnici bi za jedan dan proveden u štrajku mogli ostati bez 315 kuna, koliko prema izračunima školskih sindikata iznosi prosječna dnevna zarada učitelja. Prosječna plaća nastavnika je oko 7.100 kuna, pa bi iznos od 315 kuna vrijedio za mjesec koji ima 22 dana.

Jutarnji piše i da u školskim sindikatima zasad ne žele govoriti o mogućnosti neplaćanja štrajka, kao ni o tome hoće li se taj minus namaknuti iz štrajkaških fondova sindikata.

– Vjerujte, nema tog sindikata koji može pokriti taj trošak, a pogotovo ne nečlanovima sindikata, kazao je za Jutarnji sindikalac dobro upoznat sa stanjem sindikalnih blagajni.

Isti izvor navodi i da bi Sindikat hrvatskih učitelja, koji broji oko 25.000 članova i u slučaju da je samo 70% njihovih članova u štrajku, morao za to izdvojiti oko 5,5 milijuna kuna po danu.

Izvor: Srednja.hr
Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Otkriven 18-godišnjak koji je ispisivao grafite po osnovnoj školi
Sljedeći članakŠkolarci se uključili u projekt „I naš grad razvrstava otpad“