Vlada RH je donijela Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022. godine, koji je ujedno i prvi takav cjeloviti dokument u Republici Hrvatskoj s ključnim mjerama i pripadajućim aktivnostima kojima se djeluje na sprječavanje nastajanja otpada od hrane duž cijelog prehrambenog lanca, piše agroklub.

Plan prati i detaljni Program za provedbu Plana za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane.

Plan i Program su potvrda predanosti RH ostvarenju plana EU i UN-ove Agende 2030. za održivi razvoj i ciljevima, konkretno cilju 12.3. Odgovorna proizvodnja i potrošnja sa specifičnim ciljem smanjenja otpada od hrane po stanovniku, za polovinu na razini maloprodaje i potrošača te smanjenja gubitaka hrane duž cijelog lanca proizvodnje, a kroz mjeru unaprjeđenje sustava doniranja hrane u RH ujedno doprinosi i ostvarenju specifičnog cilja 2.1. do kraja 2030. godine – a to je okončati glad i osigurati svim ljudima, a posebno siromašnima i djeci, tijekom cijele godine dostupnost sigurne i nutritivno vrijedne hrane, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Provedba ovog Programa rezultirat će poboljšanjem zakonodavnog okvira, izradom vodiča, uspostavom sustava sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane, preusmjeravanja viškova te smanjenja bacanja hrane, kao i razmjenom informacija što će znatno doprinijeti razumijevanju negativnih učinaka gubitka, neiskorištavanja i bacanja hrane kao i jačanju motiviranosti građana za odgovornim postupanjem s hranom.

Procijenjena ukupna financijska vrijednost provedbe odluka za razdoblje od 2019. do 2022. godine iznosi 8.020.500 kuna. Republika Hrvatska je obvezna preuzeti navedenu Direktivu u nacionalno zakonodavstvo do 5. srpnja 2020. godine. 

Komentari
Prethodni članakDan je antifašističke borbe
Sljedeći članakDomaći bend „Rockeri” predstavio novi četvrti službeni singl „Svi smo bili ludi za njom”