Saborski zastupnik Tomislav Panenić izrazio je žaljenje vezano za izjavu ministrice Žalac tijekom rasprave o novoj statističkoj podjeli koja je osnova za korištenje fondova EU da neće biti posebnog operativnog programa za Slavoniju, Baranju i Srijem, te time nestaje Projekt Slavonija.

”Vlada time dokazuje da je odustala od borbe za Slavoniju i da ne mogu garantirati da broj stanovnika u 5 slavonskih županija neće pasti ispod 800 tisuća.” – izjavio je Tomislav Panenić.

Ministrica Žalac također je istaknula kako je Vlada usmjerena na jačanje županija, bez obzira što županije nisu odgovorile na niz povjerenih im zadaća u sustavu obrazovanja, ne osiguravaju jednake prilike, ne ostvaruju pomake u gospodarenju otpadom, podbacuju kod dostupnosti kvalitetne zdravstvene usluge. Saborska zastupnica Sonja Čikotić podsjeća na projekt pod nazivom Poboljšanje učinkovitosti sustava jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji je trebao krenuti u 3. kvartalu 2017. godine.

”Projektom se trebao utvrditi opseg nadležnosti i kapaciteti jedinice samouprave, kvaliteta usluge i brzina pružanja usluga s ciljem izrade prijedloga optimalne teritorijalne organizacije RH. Suštinskim reformama se ne pristupa. Postojanje županija jest ograničavajući faktor u osiguranju najpovoljnijih regija i ujednačenog regionalnog razvoja Hrvatske kako bi se u konačnici osiguralo najpovoljnije rješenje za korištenje EU fondova, ali i za ujednačen regionalni razvoj.” – rekla je Sonja Čikotić

Nečinjenja ove Vlade imat će dalekosežne posljedice u budućnosti – raseljavanje mladih i radno sposobnih u kombinaciji s negativnom demografskom slikom, stvaraju trajno stanje opadanja gospodarske aktivnosti. Nadalje, zaključno iz (ne)činjenja ove Vlade proistječe da niski rast BDP-a koji, kad se podijeli sa sve manjim brojem ljudi na ovim područjima, čini svakog pojedinca sve bogatijim.

U stvarnosti činjenica jest da cementiramo svaku mogućnost razvoja i napretka kroz neprovođenje suštinskih reformi!

Foto: Ilustracija

 

Komentari
Prethodni članakPrometna nesreća u Staroj Gradiški: 43-godišnjak fizički napao 82-godišnjaka
Sljedeći članakOpćina Nova Kapela: U 2019. godini 400.000,00 kuna za mlade obitelji