Od 11. svibnja omogućuje se povratak u školu učenicima razredne nastave, dakle onima od 1. do 4. razreda osnovnih škola. No, istoga dana na jednom će mjestu biti dopušteno okupljanje samo deset osoba, dok je u mnogim razrednim odjelima broj učenika daleko veći. Iz Sindikata hrvatskih učitelja zapitali su se -kako je to moguće?

Zaključak Vlade važan za škole je da će najveći broj učenika ovu školsku godinu završiti pohađanjem nastave na daljinu. Skupina učenika koja bi se trebala vratiti u škole su učenici razredne nastave, a najraniji termin njihovog povratka u učionice je 11. svibnja. Naime, povratak u škole je u trećoj fazi koja ovisi o provedbi prve dvije.

HZJZ i Stožer civilne zaštite RH će izraditi preporuke i upute za povratak u škole, kao i održavanje državne mature u već poznatom terminu od 8. do 29. lipnja kada će se pisati i esej iz Hrvatskog jezika koji je bio predviđen za 16. svibnja.

Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa na dalje odvijaju završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama, dodaju iz ministarstva.

U sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti propisani od strane stručnjaka.

“Najveći dio učenika završit će školsku godinu na online nastavi. Uvjerena sam da će većina roditelja vidjeti da su se uvjeti osigurali, ali ostavit ćemo i rezervnu mogućnost”, rekla je kratko ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pojašnjavajući zaključak o ponovnom odlasku u školu.

“Treća faza ovisi o provedbi prve dvije faze. Neki nastavnici su i sad u školama i imaju mogućnost zbrinjavanja učenika. Imam sastanak s ravnateljima i kad Stožer i HZJZ daju jasne upute, moći ćemo komentirati koji su uvjeti za odlazak u školu”, rekla je Divjak.

U 11 osnovnih škola u Zagrebu nastava se neće moći održati nakon povratka iz online svijeta nastave. Nekoliko tisuća učenika trebat će se negdje premjestiti, a iz Gradskog ureda za obrazovanje Indexu su rekli da će ta djeca biti prebačena u one škole koje rade u jednoj smjeni, no nisu naveli u koje točno.

Izvor: N1

Foto: Učenici OŠ “Mato Lovrak”

Komentari
Prethodni članakNikotin štiti od koronavirusa?
Sljedeći članakDvije trećine građana trenutno radi od kuće