Umirovljena sisačka knjižničarka, moglo bi se reći, već se udomaćila na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška. Naime, nakon u ponedjeljak održanog predstavljanja svog priručnika o slikanju na svili i prikazivanja predivno oslikanih svilenih primjeraka, jučer je na istom mjestu svestrana umirovljenica ugostila mlade novogradiške vrtićance ne bi li njima predstavila svoju drugu strast. 

-“Za odrasle priručnik, za djecu slikovnica, ima Holcer za svakoga po nešto ponuditi i okupljene oduševiti”- kazala je ravnateljica novogradiške knjižnice Biljana Dakić koja je u povodu “Dana Grigora Viteza” u naš kraj pozvala knjižničarku, spisateljicu, ilustratoricu i interpretatoricu Renatu Holcer.

Da je u svemu navedenom Renata Holcer vrsna, dokazala je pred najzahtjevnijom i najiskrenijom publikom, mladim polaznicima dječjih vrtića “Maslačak” i “Radost”. Njima je, naime, spisateljica dječjih slikovnica predstavila svoje autorsko djelo “Vjeverica Cok i Mrakača zubata” koju je, osim što je napisala, sama i ilustrirala. 

Ne zna se što je više oduševilo mlade posjetitelje knjižnice, pristup autorice njima kao velikima i odraslima, interpretacija prizora iz slikovnice, sam sadržaj slikovnice ili pak maštovite ilustracije kako bi si mališani lakše vizualizirali dogodovštine glavnih junaka slikovnice. 

Mišljenja o omiljenom dijelu predstavljanja slikovnice malih vrtićanaca su podijeljena, no ipak nešto zajedničko imaju svi, a to je želja da ih, Renata, ponovno posjeti i svojim slikovnicama uveseli kao što redovito istima uveseljava i svoga unuka zbog kojeg je u krajnjem slučaju i počela pisati priče. 

Nije Renata Holcer napisala samo slikovnicu “Vjeverica Cok i Mrakača zubata”, tu su i naslovi poput “Jako dugačke priče o tri hrabre žabice i čarobnom kamenu spasa, a i o zmaju također”, “Tri hrabre žabice i hokej na bari Žabenskoj” i “Najbolje jelo na svijetu”, no kako je promocija baš prvo navedene slikovnice dio sadržaja upriličenih u povodu “Dana Grigora Viteza” tako i ona u sebi krije “vitezovsku” poruku koja glasi: “Zahvaljujući prijateljstvu, sve se može nadvladati pa čak i najstrašniji mrak!”, a koju su zahvaljujući Renati novogradiški mališani sa sobom ponijeli i nazad u vrtić i kasnije svojim kućama i prijateljima. 

 

Komentari
Prethodni članakPU Brodsko posavska provodi kampanju „Želiš li se mijenjati za mjesto?“
Sljedeći članakU ETEŠ NG održano predavanje dr. sc. Igora Marka Gligorića