U borbi protiv bolesti COVID-19 imamo razloga za optimizam – poručio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Dragan Primorac, genetičar i forenzičar.

Imunitet – glavno oružje

– Dnevno udahnemo između 100 tisuća i milijun različitih vrsta mikroorganizama i vrlo rijetko obolijevamo. Snaga ljudskog organizma je daleko veća od onog što mi u svakodnevnom životu spominjemo. Recimo vitamin D ima iznimno važnu ulogu. Studija je pokazala da osobe koje imaju nisku razinu vitamina D puno češće dobivaju respiratorne infekcije i sada tijekom Covid pandemije skupina kolega je pronašla da kod oboljelih od Covida je bila niska razina vitamina D – objasnio je Primorac.

Smatra da možemo jako puno pomoći svom organizmu – tjelovježbom, kvalitetnom prehranom, odmorom… Određeni broj sati spavanja također diže imunosni sustav, a niz drugih stvari mogu pomoći da se organizam obrani. Osim toga, napominje da o ovoj bolesti danas znamo puno više nego na početku pa i zato imamo razloga za optimizam.

Primorac naglašava da je, iako smo mediteranska zemlja, hipovitaminoza (niska razina vitamina, u ovom slučaju D) vrlo česta pojava. Premalo smo, kaže, na suncu, često smo obučeni, a vitamin D je izrazito važan. Treba biti puno više na zraku i suncu.

Primorac je objasnio da je trenutno 321 cjepivo ušlo u pretkliničko ili kliničko istraživanje, njih 32 je u jednoj od faza kliničkih istraživanja – faza 1, 2 ili 3, a podatak od jučer je da je njih 9 ukupno ušlo u 3. fazu kliničkih istraživanja. No, najvažnije je, kaže, da mi to cjepivo napravimo sigurnim, ne smijemo napraviti iskorak koji će ljudi opteretiti ili učiniti cjepivo sumnjivim. “Stručnjaci koji se intenzivnije bave cjepivom kažu da se rezultat može očekivati oko proljeća, do početka ljeta”, rekao je Primorac.

Komentirao je i početak školske godine. “Nije bilo jednostavno da djeca krenu sada u školu, ali dobro je da su krenula. Ako se i dogodi kakav pozitivan slučaj, znamo reagirati, znamo se držati epidemioloških pravila, napraviti izolaciju, život mora ići dalje. Ne postoji ekonomija na svijetu koja može izdržati još jedan lockdown”, kaže.

Na pitanje trebamo li se cijepiti protiv sezonske gripe, Primorac je odgovorio da se to treba raditi u dogovoru s liječnikom/imunologom, da se cijepljenje općenito preporučuje i naglasio da ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da osoba koja će se cijepiti protiv gripe može imati dodatne probleme, vezano za covid 19.

Izvor: Vijesti.hr

Foto: mirovina.hr

Komentari