Više od polovice uzoraka pitke vode iz hrvatsih vodovoda zdravstveno je neispravno objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Izvješću o zdravstvenoj ispravnosti vode za 2017. 

Autorica izvješća, doktorica znanosti Magdalena Ujević Bošnjak, te njen suradnik dipl. ing. Filip Gajšak u uvodu napominju kako voda za ljudsku potrošnju mora ispunjavati parametre za provjeru sukladnosti vode za ljudsku potrošnju. No, izgleda kako to često nije slučaj. Tako je od 353 uzeta uzorka njih čak 223 bilo zdravstveno neispravno. Jednostavnije rečeno, 63,2 posto pitke vode u Hrvatskoj nije zdravstveno ispravno za ljudsku potrošnju!

Šokantno je da je na području Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije svih 100 posto uzoraka bilo zdravstveno neispravno! Katastrofalna je situacija i u Šibensko-kninskoj županiji, te u Splitsko-dalmatinskoj, loša u Ličko-senjskoj županiji. Nešto malo lošija slika je u Istarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je prema rezultatima ovog istraživanja najzdravija voda u Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu gdje nije pronađen ni jedan zdravstveno neispravan uzorak.

Prije nekoliko tjedana Slavonski Brod bio je u fokusu javnosti zbog nezdrave vode za piće, a afera koja je pritom nastala otkrila je niz problema u opskrbi pitkom vodom u Brodu. No, prema analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pitka voda u Slavoniji relativno je ispravna. Podaci, naime, pokazuju da je u Brodsko-posavskoj županiji 50 posto uzoraka bilo zdravstveno neispravno, a u Požeško-slavonskoj taj je broj bio pet posto veći.

Naročito je zabrinjavajuće ono što su istraživači ovom studijom otkrili, odnosno zašto voda nije bila zdravstveno ispravna. Tako je od 351 analize uzoraka u njih čak 33 posto otkrivena opasna bakterija, koja se inače nalazi u fekalijama, Escherichia Coli. Slijede enterokoki koji su otkriveni u 28,5 posto slučajeva, a u gotovo 14 posto uzoraka pronađen je arsen.

Autori istraživanja kažu kako stanje ipak nije strašno jer prikazani rezultati monitoringa ukazuju na dobro stanje vode u prirodi, s obzirom da ni u jednom uzorku nisu pronađene povišene količine, primjerice, pesticida.

Srećom, većina gradova i općina svoju pitku vodu pročišćava prije distribucije korisnicima, pa se većina bakterija i otrova ipak ukloni. No, i tu postoje odstupanja. Kakva i gdje možete pročitati OVDJE. 

Izvor: 100posto
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakU prometnim nesrećama dvije osobe teško ozlijeđene, Policija nastavlja s pojačnim nadzorima
Sljedeći članakEvo kada morate zamijeniti svoje vozačke dozvole