Videokonferencijom s temom “Jezik mladih – od standardnoga do žargonizama” nastavljena je suradnja OŠ Ante Starčevića Rešetari s OŠ Lupac iz Rumunjske u okviru projekta “Naš zavičajni govor”. Ovaj prijateljski projekt provodi se već četvrtu godinu za redom.

Videokonferencija je organizirana upravo na Međunarodni dan materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače. Toga datuma počinje i Mjesec hrvatskoga jezika koji traje sve do 17. ožujka, a čiji je glavni pokretač Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Sudionici videokonferencije bili su članovi projektnih timova OŠ Lupac iz Rumunjske i OŠ Ante Starčevića Rešetari.

U projektnom timu OŠ Ante Sarčevića Rešetari su ravnatelj Tihomir Batalo, pedagoginja Marija Dautović, učitelji Ivana Čabaj, Željka Gospočić i Marija Mlađen te koordinatorica projekta Daniela Gubić. Obraćanjem sudionicima i izlaganjem o značenju Međunarodnog dana materinskoga jezika, koordinatorica je započela ovaj neobičan susret te najavila temu i sudionike. U radu videokonferencije sudjelovalo je jedanaest učenika, članova učeničkog projektnog tima škole.

U uvodnom dijelu nazočnima se obratila ravnateljica ustanove „Casa Corpului Didactic“ gđa Nicolete Marku u kojoj je projektni tim iz Rumunjske boravio za vrijeme videokonferencije. Potom su se obratili ravnatelji partnerskih škola gđa Maria-Marina Spataru i gosp. Tihomir Batalo, koordinatorica projekta iz Lupaca Maria Vlasici te prof. Petar Hategan.

U glavnom dijelu videokonferencije moglo se čuti izlaganja učiteljice Marie Vlasici o standardnom rumunjskom jeziku te učiteljice Ivane Čabaj o hrvatskom jeziku i žargonizmima. Mogle su se također čuti pjesme hrvatskih pjesnika koje govore o našem prelijepom materinskom jeziku – hrvatskom jeziku, a čitali su ih učenici iz Lupaca i Rešetara.

Za vrijeme videokonferencije dio učenika izrađivao je plakate o žargonizmima kod mladih govorili su učenici iz Rešetara, a o Međunarodnom danu materinskog jezika govorili su učenici iz Lupaca.

U završnom dijelu obje su strane izrazile veliko zadovoljstvo što je komunikacija putem Skype-a omogućila novi vid suradnje dviju škola i jer je za videokonferenciju odabran upravo 21. veljače- Međunarodni dan materinskoga jezika i početak Mjeseca hrvatskoga jezika.

U raspravu su se uključili i učenici koji su shvatili koliko je važno poznavati svoj materinski jezik, kako nekim jezicima prijeti nestanak ili izumiranje, primijetili su kako najčešće koriste računalne žargone te kako je videokonferencija omogućila brži protok informacija i ideja.

Na samom kraju učenici su predstavili svoje plakate, a učenica iz Rumunjske pročitala je pjesmu domicilnog pjesnika “Pljuštak i jesen”.

Videokonferencija je završena u vedrom tonu, a dogovorena je i daljnja suradnja kroz različite aktivnosti koje će upotpuniti i oplemeniti ovaj vrijedan projekt.

Koordinatorica projekta Daniela Gubić i voditeljica novinarske skupine Dragana Gorički

Komentari
Prethodni članakPoljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna kredita
Sljedeći članakSutra akcija dobrovoljnog darivanja krvi: Dio sebe poklonite za spas nečijeg života