Novogradiška Veterinarska stanica svake godine provodi akcije cijepljenja pasa. Na našem području u tijeku je redovna godišnja akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće, odnosno proces dehelmintizacije (davanje lijekova protiv crijevnih parazita) koji provode veterinari Veterinarske stanice Nova Gradiška.

Akcija je započela polovinom siječnja i većinu domaćinstava su veterinari obišli, rekao nam je dipl. vet Branimir Severović.

– “Pas od tri mjeseca mora se čipirati i cijepiti, a nakon isteka godine dana pas se mora ponovno cijepiti. Veterinari obavijeste vlasnike na vrijeme, ukoliko tada nisu u mogućnosti, mogu sami dovesti psa u ambulantu ili zvati dežurnog veterinara. Najveći broj pasa je cijepljen u prva tri mjeseca na početku godine, svako ne cijepljenje je propisano zakonom i povlači određene sankcije. Psi koji su čipirani ne mogu izbjeći cijepljenje. Komunalni redari su dužni pse lutalice smjestiti u najbliže sklonište, dok općine i gradovi snose troškove za životinju, no psi uvedeni u sustav vraćaju se vlasniku koji odgovara za istog.” – rekao je direktor Veterinarske stanice Branimir Severović.

– ” Svatko ima kako pravo udomiti životinju, ali isto tako i obavezu prema svom kućnom ljubimcu. Svi mi držimo životinje iz nekog interesa, kako bi se to ranije reklo; vlasnik se ponaša marom dobrog gospodara.”

Prema riječima veterinara najčešća je greška vlasnika to što smatraju da u kasnu jesen i tijekom zime nema buha i krpelja pa ne stavljaju nikakvu zaštitu na životinju. 

– ” Najčešće vlasnici dovode pse zbog dermatitisa, problemi zbog krpelja koji su sada izuzetno aktivni. Nikome nije ugodno vidjeti jednog ili više krpelja na koži svoga psa. Osim što su neugodni oku, krpelji mogu biti vrlo opasni. Neki krpelji su prijenosnici infekcija i bolesti koje mogu, ako se ne otkriju na vrijeme, biti opasne po život psa. Često se javljaju piroplazmoze koje su vezane uz krpelje, tu se nudi niz tableta i repelenata za odbijanje kreplja, a znamo da je krpelj poslije zime najaktivniji, no ne znači da će svaki krpelj donijeti bolest. ” – upozorava Severović.

Veterinarima poznati vlasnici pasa koji se ne zateknu kod kuće dobit će obavijest o tome kada da se jave radi cijepljenja, a vlasnici psa mogu dovesti na cijepljenje svakog radnog dana u ambulantu koja je otvorena za stranke radnim danom u vremenu od 7 do 14 h i 16 do 17 h subotom 7 -12 h te nedjeljom od 8 do 9. Za sve hitne slučajeve postoji i kontakt telefon 091/520-3328 ili fiksni broj 361-761.

Komentari