Tradicionalno, blagdan svetog Vinka danas proslavljaju voćari i vinogradari sa Slavče. U organizaciji novogradiške Udruge voćara i vinogradara Slavča točno u podne upriličena je svečanost blagoslova vinograda i voćnjaka, a mlade trsove blagoslovio je župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška vlč. Branko Gelemanović.

– Ovo je naša tradicija i sretni smo što nas ove godine ipak prati lijepo vrijeme, mada mi rado idemo i po zimskim uvjetima. Nadamo se da će nam godina biti rodna. Što se tiče protekle godine, za voćare i vinogradare je bila dobra. Udruga broji četrdesetak aktivnih članova od Kovačevca, Slavče, grada sve do Ljupine. Naše se aktivnosti svode na uređenje puteva, jaraka, nastojimo voditi brigu i o zaštiti nasada. Slavča se danas sve više urbanizira, nekada je ovaj kraj bio prekriven vinogradima, sada ih je puno manje. Tu su uglavnom manji vinogradi i nasadi prilagođeni našim potrebama. Nastojimo objediniti sve naše članove i zajednički nastupati na manifestacijama u gradu. Ne možemo se baš pohvaliti s velikim vinogradima, no postoje vinogradari koji se ozbiljno bave vinogradarstvom poput Siniše Hoborke, Vlade Sremca i drugih – kaže Ante Bušić, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Slavča.

Vinogradima i voćarima pridružili su se i gradonačelnik Vinko Grgić i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić te im uputili čestitke i dobre želje za uspješnu vinogradarsku i voćarsku godinu.

Nakon blagoslova vinograda, proslava sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, nastavila se diljem Slavče uz tradicionalne slavonske specijalitete, kobasice, slaninu, kuhano vino, rakiju i tamburaše.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakProslava Svetog Vinka u Starcima / Foto i Video
Sljedeći članakOpćina Rešetari u 2018. godini oštro protiv dužnika