Nakon dvije godina pauze, članovi Kulturno umjetničkog društva „Šokadija” iz Batrine sinoć su bili uspješni domaćini tradicionalne folklorne manifestacije, 27. po redu „Antunova u Batrini”.

Kako je istaknula Magdalena Poljac, predsjednica društva domaćina, neizmjerno su bili ponosni i sretni ugostiti svoje prijatelje, društva iz više hrvatskih mjesta, članove Kulturno umjetničkog društva „Prigorje” iz Križevaca, mušku pjevačku skupinu „Biđani” iz Bickog Sela, žensku pjevačku skupinu Kulturno umjetničke udruge „Marijan Lanosović” iz Orubice te pučku pripovijedačicu Evu Janeš iz Slavonskog Broda.

– KUD „Šokadija” Batrina s radom je započeo 1959. godine i već preko šezdeset godina diljem domovine i inozemstva pronosi i predstavlja kulturnu baštinu svoga mjesta. U društvu danas djeluje starija folklorna sekcija te ženska i muška pjevačka skupina. Društvo, uglavnom, okuplja mlade članove koji svojim radom i zalaganjem predano rade na očuvanju kulturne baštine svoga kraja. 2019. godine društvo je proslavilo 60 godina postojanja i tim povodom izdan je nosač zvuka „Samo jedno sjećanje na mladost” na kojem se nalazi 13 pjesama u izvedbi ženske pjevačke skupine društva. Prošle, 2021. godine muška pjevačka skupina društva izdaje nosač zvuka pod nazivom „Jutros rano, ranom zorom” s 11 pjesama koji smo predstavili na ovogodišnjoj manifestaciji. Nastupali smo na gotovo svim važnijim smotrama folklora u Hrvatskoj te u inozemstvu. Izuzetno nam je drago što okupljamo veliki broj mladih, redovito se sastajemo, pjevamo, sviramo, veselimo se i na taj način obogaćujemo društveni život svoga mjesta – kaže Magdalena Poljac.

Nakon izvrsnog nastupa, muška pjevačka skupina KUD-a „Šokadija” predstavila je i svoj novi nosač zvuka „„Jutros rano, ranom zorom”:

– Nakon dvije godine, zbilja, ružnog vremena presretni smo što smo ponovno zajedno i što imamo prigodu promovirati naš novi CD. Prošle godine smo krenuli s probama i evo, rezultat je vidljiv. Pjevačka skupina KUD-a „Šokadija” Batrina je već dugi niz godina zapažena na sceni na raznim smotrama kao dečki koji lijepo i točno napjevaju. Kao kruna toga dolazi ovaj CD, ne kao završetak jer ova generacija još može puno dati, već kao jedan projekt koji zaslužuje da bude ovjekovječen. Ekipa je to koja je pobjeđivala na županijskim smotrama bećaraca, na Državnoj smotri u Babinoj Gredi dobili smo nagradu za najbolje bećarce. To je ekipa koja iza sebe ima dugi niz godina nastupanja, dobrog pjevanja i kao kruna toga je ovo glazbeno izdanje. Njime smo odlučili sačuvati neke pjesme, među njima i naslovnu pjesmu koja je baš batrinska koju smo naslijedili od pokojne počasne članice KUD-a Anke Bogdanović i njene pjesme „Jutros rano, ranom zorom”. U društvu sam 30 godina, kao predsjednik, tajnik, sada potpredsjednik. To je nešto što se voli. Zbog ove mladosti, ekipe mladih ljudi koja voli ovo društvo mislim da će batrinsko društvo još dugo živjeti – dodao je potpredsjednik KUD-a „Šokadija” Batrina Tomislav Dujić.

A posjetitelji su, zaista, mogli uživati. Folklorna sekcija KUD-a „Šokadija” Batrina više nego sjajnim nastupom pokazala je da su itekako dobro uvježbani i da vole ono što rade, a ništa manje bolji nije bio nastup ni ostalih društava.

Riječi pozdrava nazočnima je uputio načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit, a neposredno prije koncerta batrinskim krajem prošle su i okićene kočije.

U svakom slučaju, užitak za oči i dušu i sve zaljubljenike u tradiciju i običaje naših starih.

 

Komentari
Prethodni članakOvog vikenda u Starom Petrovom Selu: Koncerti Miroslava Škore i Psihomodo Popa
Sljedeći članakObjavljen 20 milijuna kuna vrijedan Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala