Tradicija se nastavila i ove godine u Starom Petrovom Selu. Početak godine rezerviran je u ovom kraju i mjestu za gastro zabavnu manifestaciju “Švarglijadu”, kako je mnogi nazivaju, najveću u Hrvata koja je i ove godina bila dobro posjećena, a ovu su ukusnu slavonsku deliciju posjetiteljima ponudili proizvođači s šireg novogradiškog i slavonskog područja.

Organizatori, članovi Udruge kulinara “Kulin bećarac” iz Starog Petrovog Sela na čelu s predsjednikom Zdravkom Trusićem, tajnikom Adamom Tomičićem i Slavkom Mikulićem (predsjednikom Prosudbenog povjerenstva) i ove su se godine potrudili da budu zadovoljni i posjetitelji, ali i natjecatelji, proizvođači švargla.

Cilj je organizatora uz tradicionalne slavonske suhomesnate proizvode kao što su: kulin, kulinova seka, slanina i čvarci, promovirati švargli kao jednu od gastronomskih delikatesa Slavonije koja je nepravedno zapostavljena. Iako se broj članova Udruge kulinara “Kulin bećarac” svake godine sve više smanjuje, kako ističe predsjednik Zdravko Trusić, od tradicije nisu i neće odustati:

– Švargli je poseban proizvod koji se može napraviti samo od jedne svinje. Tlačenica, švargl ili prezvuršt mnoštvo je naziva za polutrajni mesni proizvod od svinjskog kuhanog mesa. Svaki kraj Hrvatske gdje se ova delikatesa tradicionalno priprema ima svoje specifičnosti i recepturu, no svima je zajednička osnovna sirovina za pripremu: meso glave, krto meso, srce, jezik i koža. Osnovni recept za tlačenicu nalaže pripremu otprilike 3 kg svinjske glave, 1 kg krtog svinjskog mesa, 3 kg srca i jezika te 2 kg svinjske kože. Smjesa začina koju ćete upotrijebiti ovisi o vlastitim preferencijama, no u pravilu se dodaje oko 2 glavice češnjaka te 3,5 % soli, 1 % mljevene slatke paprike i 1 % papra u odnosu na ukupnu količinu mesa – ističe predsjednik Udruge kulin bećarac Zdravko Trusić. Svaki od majstora ima još svoju posebnu tajnu, a rezultat svega je poseban, švargli, ovisno o njegovu proizvođaču.

Prosudbeno je povjerenstvo u sastavu Slavko Mikulić i Toni Brađašević i ovoga je puta imalo težak zadatak izabrati najbolje, no odluka je, ipak, pala. Naravno, i ove su godine pravo glasovanja imali posjetitelji, pa je po njihovu izboru izabran i šampion publike.

Rezultati su sljedeći: Zlatne medalje na ovogodišnjoj “Švarglijadi “ osvojili su Ivan Garačić, Damir Arambašić te Mesarski obrt „Ile”. “Šampion publike” je švargli Mesnice „Duje” iz Đakova.

Srebrnu su medalju osvojili: OPG „Ivice Bošnjakovića” i Zdravko Trusić iz Štivice.

Brončanu su medalju osvojili Mesnica „Duje” Đakovo i Mijo Bosančić.

Zadovoljan viđenim i odrađenim je i tajnik Udruge „Kulin bećarac” Adam Tomičić:

– Iako je ove godine manje posjetitelja nego prijašnjih godina nećemo odustati, idemo dalje, nastavljamo tradiciju, ali i smišljamo nova događanja. Volimo mi ovu našu Slavoniju, njene običaje i tradiciju i ponosni smo da je možemo nastaviti. Hvala svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije, hvala gostima i natjecateljima – istaknuo je, između ostalog, Tomičić.

Zadovoljni su sinoć bili svi, i organizatori, posjetitelji, natjecatelji, bilo je veselo, živo, raspjevano, rasplesano, tradicija se nastavila i pravi je ovo primjer da s ovakvim manifestacijama treba nastaviti dalje. Za dobro raspoloženje posjetitelja bili su zaduženi dečki iz Tamburaškog sastava „Tkanica” te članovi Muške pjevačke skupine „Brđani” iz Klokočevika.

Foto: Danijel Ciprić

 

 

Komentari