Tradicionalno, blagdan svetog Vinka danas proslavljaju voćari i vinogradari sa Slavče, članovi Udruge vinogradara i voćara „Slavča”, njihovi prijatelji, gosti i poznanici.

U organizaciji novogradiške Udruge voćara i vinogradara Slavča točno u podne upriličena je svečanost blagoslova vinograda i voćnjaka, a mlade trsove blagoslovio je župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška vlč. Branko Gelemanović.

Vinogradarima i voćarima pridružili su se gradonačelnik Vinko Grgić i zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić te im uputili čestitke i dobre želje za uspješnu vinogradarsku i voćarsku godinu.

– Prekrasan siječanjski dan i nadam se da će takva biti i godina što se tiče vinogradara i voćara. Tradicija se nastavila i ove godine, nadam se da će ova manifestacija postati prepoznatljiv simbol i manifestacija našeg grada. Željeli bi da nam se svake godine pridruži sve veći broj naših sugrađana, uvjeren sam da ćemo time na neki način podići moral kod naših ljudi kako bi ih potaknuli da se okrenu ovoj našoj Slavči, da je obnovimo i da bude kao nekada.

Udruga vinogradara i voćara „Slavča” broji 53 člana i svakim danom rastemo. Čak sad mislim da smo postigli nekakav optimalan broj članova kako bi mogli dalje nesmetano raditi. Zakupili smo od Grada Nova Gradiška ispod repetitora na Slavče hektar i pol zemlje, od toga planiramo nešto napraviti, jedan ambijent u kojem ćemo se moći svi nalaziti.

Planiramo napraviti izletište za sve naše sugrađane, škole, turiste, s nadstrešnicom, starim sortama voćaka i još puno toga. Neću puno otkrivati, idemo najprije raditi. Naša udruga okuplja članove, prije svega zaljubljenike u vinograde, voćnjake, našu Slavču.

Osim dva poznata novogradiška vinogradara mi smo svi zaljubljenici u ovo što radimo, ovdje nema nekog velikog profita, prvenstveno se tu radi o ljubavi i želji da imamo kapljicu koju smo mi stvorili. Protekla je vinogradarska godina bila dobra, dobili smo dobra vina. Mi nismo profesionalci, nismo neki veliki stručnjaci, ali nama su naša vina dobra i zadovoljni smo zbog toga – kaže Franjo Matiješević, predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Slavča” Nova Gradiška.

– Drago nam je da smo i ove godine s našim dobrim ljudima, vinogradarima i voćarima. Lijepo je da smo se okupili i ove godine na obilježavanju blagdana svetog Vinka. Grad Nova Gradiška daje punu podršku radu svih udruga s našeg područja, pa tako i ovoj. U Proračunu za ovu godinu osigurali smo novčana sredstva za izgradnju vidikovca na Slavči, stoga ćemo aktivnosti nastojati usmjeriti u ovom pravcu. Želja nam je, također, da se naši sugrađani polako vraćaju na ovu našu Slavču, obrađuju vinograde i voćnjake i uživaju u svim prednostima i ljepotama našeg grada i šireg novogradiškog kraja – dodao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Nakon blagoslova vinograda, proslava sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, nastavila se diljem Slavče uz tradicionalne slavonske specijalitete, kobasice, slaninu, kuhano vino, rakiju i tamburaše.

 

Komentari
Prethodni članakSanja Müller Zoričić: U našoj školi izrađuju se roboti, električni automobili, romobili…
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: U subotu kriminalistički film ”Gospoda”