U Gradskom društvu Crvenog križa Nova Gradiška jučer je provedena još jedna, redovna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Odaziv je i ovoga puta bio zadovoljavajući, a krv se prikupljala za redovite potrebe zdravstvenih ustanova. Unazad nekoliko godina, akcije dobrovoljnog darivanja krvi provode djelatnici Transfuziološke službe iz Osijeka.

I ovoga smo puta zatekli veliki broj dobrovoljnih darovatelja krvi koji se akcijama odazivaju kontinuirano, kako nam rekoše, dobro je činiti dobro, stoga im ništa nije teško. Razgovarali smo s nekolicinom, evo što su nam rekli:

Vlade Vučetić iz Ljupine krv je darovao 68 puta, s darivanjem je krenuo u vojsci i tako je krenulo:

– Idem dalje, sada imam 66 godina, pa godišnje mogu krv dati samo dva puta. Ma, to vam je prekrasan osjećaj, sada se osjećam kao leptir! U samo dva, tri navrata znao sam kome sam darovao krv jer su bile i takve potrebe, sva ova druga darivanja bila su redovita i nisam znao kome sam pomogao. Bitno je da se spasi nečiji život – kaže.

Mirko Cimbal dobrovoljni je darovatelj krvi od 1980. godine.:

– Krenuo sam, prije svega, zbog osjećaja humanosti, šezdesetak je davanja krvi iza mene. Idem dokle budem mogao, bitno je spasiti nekome život. Svatko tko može dati krv, treba se odazvati, posebice mladi – kaže.

Marijan Ferković iz Cernika krv je darovao 17 puta:

– Krenuo sam u vojsci 1999. godine i tako je krenulo. To je tradicija u mojoj obitelji, i otac i brat su dobrovoljni darovatelji krvi. To je nešto što najmanje možemo učiniti za ljude u potrebi, nema ljepšeg osjećaja nego kad znaš da si nekome pomogao.

Verner Veselić iz Sičica dobrovoljni je darovatelj krvi od 1996. godine. I on je prvi puta darovao krv u vojsci:

– Danas krv darujem 45. puta. To je lijep osjećaj i navika koja se ne preskače. Čovjek mora imati osjećaj prema drugima i nesebično se davati. U zadnje vrijeme sve nas je manje, posebice mladih, stoga ih i ovim putem pozivam da nam se pridruže. Pomoći se mora i lijep je to osjećaj, stoga mislim da bi trebalo što više raditi na popularizaciji dobrovoljnog darivanja krvi – kaže Veselić.

 

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Sve više mladih alkoholiziranih vozača na cestama, neki od njih zadržani u pritvoru do otriježnjenja
Sljedeći članakPredstavljena izborna lista OO HDZ-a Davor: ”Mi smo ljudi koji vjerujemo u život od rada u Općini Davor”