U organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, ove se godine po šesti puta, na području cijele Republike Hrvatske provodi preventivno – sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2019“. Akcija je usmjerena na nadzor tehničke ispravnosti motocikla i mopeda te svih ostalih vozila L kategorije, a i ove godine akciji su se priključili i službenici policijske postaje Nova Gradiška.

Akcija koja je započela u utorak 23. travnja i trajat će do subote 27. travnja urodila je plodom. Na obavijest o provedbi akcije, članovi Moto kluba “Nova Gradiška”, Sportskog motociklističkog kluba “Nova Gradiška” i Enduro kluba Staro Petrovo Selo okupili su se i kao savjesni vozači odvezli svoje motocikle na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti istih, kako bi se uvjerili da sigurno i ispravnim vozilima prometuju našim prometnicama, ili pak u slučaju sitnih neispravnosti pravovremeno reagirali i uklonili ih. Osim utvrđivanja ispravnosti motocikala, motociklisti, ali oni koji će to tek postati, a došli su u pratnji vozača motocikala poslušali su savjete o pravilnom održavanju svojih ljubimaca na dva kotača, a od strane policijskih službenika ponovljeni su im i ključni prometni propisi kojih se svakako trebaju pridržavati prilikom vožnje.

Cilj ove akcije, a samim time i primjer koji su pružili motociklisti navedenih klubova, jest poticane vozača motocikla i mopeda na pravovremeno sagledavanje aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Ujedno, namjera je i poticanje vozača motocikla i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme i podsjećanje na poželjno ponašanje u prometu. Vozači se u akciju uključuju dragovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć stručno će im osoblje stanica za tehničke preglede, ukazivati na značaj održavanja vozila.

Nakon tehničkog pregleda motocikala, vozači istih su odradili trening vožnju na poligonu, a zatim su se u pratnji policije uputili u slobodnu vožnju iz Nove Gradiške prema Rešetarima, Starom Petrovom Selu i Davoru gdje su se družili i razmjenjivali iskustva, nakon čega je uslijedio povratak u Novu Gradišku. Na taj su način članovi navedenih klubova dali svoj doprinos akciji kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda, kao i promicanju sigurne vožnje.

Pregled ove kategorije vozila do kraja tjedna će se i dalje obavljati besplatno za sve vlasnike istih, odnosno vozače koji se izvanredno pojave u stanici za tehnički pregled vozila sa zamolbom da im se njihov motocikli ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Bitno je za naglasiti da ovaj besplatni pregled vozila u sklopu akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojim podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije, te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Komentari